Hlavní obsah

Soud dostal stovky stížností na prezidentské volby

Úderem úterní šestnácté hodiny skončila lhůta, v níž bylo možno podat návrh na neplatnost prezidentské volby. Na Nejvyšší správní soud (NSS) jich dorazily čtyři stovky. Volební senát o nich musí rozhodnout nejpozději do 22. února.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší správní soud - ilustrační snímek

Reklama

Článek

Většina stížností je podle jednoho mustru, tedy podobají se obsahem i formou a obsahují i stejné chyby. „Tato podání jsou často kopií stejného vzoru, formuláře, do kterého je pouze dopsáno jméno a další identifikační údaje konkrétního navrhovatele,“ vysvětlila mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Pouze několik podání se liší svým obsahem. Jedno obsahuje stížnost na to, že „spoustě voličů“ nebyl doručen voličský průkaz a tito lidé pak nemohli volit. Další dvě podání se týkají předvolební kampaně. Volební senát se bude muset vypořádat i se stížností směřující na volební okrsek na Praze 8, kde volební komise omylem připočetla hlasy Andreji Babišovi.

Sériový návrh, sériové usnesení

Na soud se obrátil i vězeň, který měl převzít hlasovací lístky, ovšem „přes urgence nebyl k volbě prezidenta přizván“. Stěžuje si i Karel Janeček, který se kvůli nedostatku podpisů na petičních arších nemohl ucházet o post hlavy státu.

Ještě před začátkem lhůty pro napadení voleb přišlo na soud přes 500 podání od lidí z celé České republiky. Tyto návrhy, které byly víceméně stejné a šlo zřejmě o kopie šířené po sociálních sítích, soud odmítl pro předčasnost.

„Na zjevně sériová podání odpovídáme stejně sériovými usneseními. Nikdo si nemůže myslet, že hromadnými obsahově stejnými návrhy paralyzuje rozhodování Nejvyššího správního soudu. Je-li návrh předčasný, nestane se včasným, i kdyby byl zopakován tisíckrát,“ poznamenal předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

V návrzích, které soud již odmítl, žádali lidé odklad prezidentských voleb a prověření registrace všech přihlášených kandidátů. „Někteří navrhovatelé požadovali též náhradu škody způsobené tím, že si vsadili na zvolení Pavla Zítka, avšak kvůli odmítnutí jeho kandidatury nemohli vyhrát. K projednání těchto návrhů však NSS nemá pravomoc. Obecné nároky na náhradu škody projednávají soudy rozhodující v občanském soudním řízení,“ stojí v jednom z usnesení volebního senátu.

Revoluce ve volbách: Budou jen jeden den

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám