Hlavní obsah

Neúspěšní kandidáti mohou utrácet až do konce 2. kola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neúspěšní kandidáti mohou i nadále vést kampaň, a to až do konce 2. kola prezidentských voleb. Jiný termín zákon nestanovuje, informoval Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením stran a hnutí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Tomáš Zima, Petr Pavel, Karel Diviš, Danuše Nerudová, Josef Středula, Pavel Fischer, Jaroslav Bašta a Marek Hilšer.

Reklama

Článek

Pokud je podpora kandidáta s vědomím finalisty, musí se náklady vykázat jako bezúplatné plnění, což by se započítalo do limitu na finalistovu kampaň.

Nabídka k agitaci na už zaplacené ploše coby bezúplatného plnění, jak se třeba domluvila Danuše Nerudová s Petrem Pavlem, je tedy v pořádku a má i svou obdobu.

„To už udělal pan Horáček ve prospěch pana Drahoše před pěti lety,“ uvedl šéf dohledového úřadu František Sivera.

Pavlovi přistály na účtu miliony. Babišovi desetníky a nadávky

Domácí

„Volební kampaň dle zákona končí až dnem vyhlášení celkového výsledku volby. Týká se to všech kandidátů. Zákon nestanovuje jiný konec kampaně pro ty, kteří do druhého kola nepostoupili. Pokud nemají vyčerpaný limit 40 milionů korun, mohou v agitaci pokračovat. Obsah agitace je na nich,“ uvedl Outlý.

Všichni kandidáti mohou utratit maximálně 40 milionů. Kandidáti, kteří postoupili do 2. kola, mohou utratit dohromady 50 milionů. Pokud tedy finalista utratil v 1. kole například 20 milionů a postoupil do 2. kola, může utratit ještě 30 milionů.

Faktury za obytňák ukously část limitu

V praxi je to ale tak, že Pavel už utratil 40 milionů, takže smí vydat do celkového limitu už jen dalších deset milionů. Andrej Babiš je na tom podobně, ale v jiné struktuře. Přes třicet milionů ho zřejmě budou stát faktury za kampaň před prvním kolem.

K tomu připočte, jak už dřív oznámil, náklady 8,5 milionu za kampaň, kterou vedl loni ve svém obytném voze před komunálními a senátními volbami.

Neúspěšní kandidáti mohou v kampani pokračovat, ale se stropem jen 40 milionů. A pokud je nevyčerpali, mohou přijímat dary i nyní.

„Ale musí je vykázat tři dny před hlasováním, tedy v úterý příští týden. Ten čas je docela omezený,“ řekl Právu Outlý.

Kandidáti musejí podle zákona převést nevyužité prostředky na veřejně prospěšné účely do 29. září 2023.

Pavel vrátil milionový dar

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám