Hlavní obsah

Pavel vrátil milionový dar

Prezidentský kandidát Petr Pavel se rozhodl vrátit milion korun, který mu darem poslal podnikatel Martin Moravec, spolumajitel řetězce drogerií Teta. Důvodem má být to, že už teď má Pavel na volebním účtu mnohem víc peněz, než mu zákon v kampani pro druhé kolo dovoluje utratit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Pavel ve svém volebním štábu

Reklama

Článek

Moravec už v prvním kole finančně podpořil Danuši Nerudovou, poslal jí pět milionů korun.

„Není to tak, že bychom dar nechtěli nebo odmítli. S panem Moravcem jsme se dohodli, že dar vrátíme, protože bychom peníze nevyužili,“ řekla ve středu Právu Pavlova mluvčí Eva Hromádková.

„Účet je plný, je na něm několik milionů přes limit 10 milionů korun,“ vysvětlila s tím, že snazší je vrátit jeden velký dar než stovky malých.

Petr Pavel, nebo Andrej Babiš? Srovnání kandidátů na prezidenta

Prezidentské volby

V podvečer vrátil Pavlův tým také půl milionu Petru Borkovcovi, spoluzakladateli Partners, který rovněž dříve finančně přispěl Nerudové.

Ke středě večer měl Pavel na účtu téměř 13 milionů korun. Celkem může utratit za obě kola voleb 50 milionů korun, z toho 38 milionů utratil už za první kolo. Příspěvky od podporovatelů ve výši několika stovek až tisíců korun mu chodí na účet každý den.

Objevují se mezi nimi i haléřové dary odpůrců s jízlivými komentáři. Stejně jako u Babiše, u něhož ale desetníkové dary převažují.

Na svém volebním účtu měl Babiš ve středu přes 71 tisíc korun, na volebním účtu hnutí ANO pro prezidentské volby měl 88 tisíc. V úterý mu hnutí přisypalo půl milionu, ale většina se hned vydala na propagaci. Z 50milionového limitu dal za první kolo rovněž téměř 40 milionů.

Pavlovi přistály na účtu miliony. Babišovi desetníky a nadávky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám