Hlavní obsah

Kysela: Mix podpisů senátorů se nemusí vyplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetině senátorů skončil k 15. říjnu mandát. Z těch, kteří ho neobhájili, přesto někteří podepsali nominaci prezidentskému kandidátovi. Zda by takový podpis platil, či ne, vysvětlil Právu ústavní právník Jan Kysela.

Foto: Petr Horník, Právo

Ústavní právník Jan Kysela

Reklama

Článek

Pokud se kandidát na Hrad chce opřít o nominaci od senátorů, potřebuje deset jejich podpisů. Je ten podpis platný, když senátor už nebude mít k 8. listopadu, kdy se nominace uzavírá, mandát?

Důležité bude, co bude tou rozhodnou dobou. Musíte někde nakreslit hranici. První varianta je, že v době, kdy vám kandidaturu podepisují, jsou ještě s mandátem. Nemůžete kombinovat staré složení Senátu a nové složení po volbách, buďto jedni, nebo druzí.

Kdyby to byl mix senátorů, obcházela byste pravidlo, že je třeba deset senátorů z 81. Tou kombinací byste si vytvořila korpus stovky senátorů, jejichž mandát se překrývá, z nichž byste pořizovala těch deset, což je samozřejmě jiné číslo. Další variantou je, že v době, kdy nesou podpisy na ministerstvo vnitra, tak mají podepsaní senátoři stále mandát.

Cyril Svoboda se chystal kandidovat na Hrad. Za jeden den si to rozmyslel

Prezidentské volby

Vydal bych se cestou toho, že mohu sbírat podpisy od vyhlášení voleb, avšak musím si vybrat, jestli je sbírám od starých, nebo nových senátorů, ne kombinaci.

Pokud by někdo nasbíral část podpisů od těch, kteří už pozbyli mandát, byl by tím kandidát automaticky vyřazen z prezidentské volby?

Rozhodně bych si nemyslel, pokud mám deset podpisů a jeden z nich bude sporný, že to mám v kapse. Z hlediska kandidáta by bylo dost neprozíravé, kdyby měl svou kandidaturu postavenou na takovém hlasu. Jestli to ale bude 13. nebo 14. podpis, tak je jedno, jestli vám ho ministerstvo vnitra uzná, nebo neuzná, protože jich stačí deset.

Je to stejná logika jako u občanských podpisů, kde je to ještě jednodušší. Když vám z petičních archů vyškrtají ty neúplné, ale stále vám po ověření zbyde 50 tisíc podpisů, tak jste stále ve hře. Stejně by to bylo i tady. Když přinesete dvacet senátorských podpisů a z nějakého důvodu vám jich šest neuznají, tak máte stále čtrnáct a jste ve hře.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Vybavujete si z minulosti případ, kdy by se řešila platnost podpisu senátora, jemuž mezitím vypršel mandát?

To by muselo jít o první prezidentské volby začátkem roku 2013, protože těsně předtím, v roce 2012, nastala obměna třetiny Senátu. Tam mohl být nějaký překryv mezi senátory.

Může senátor či poslanec podepsat kandidaturu více než jednoho kandidáta?

Ministerstvo vnitra má za to, že ano. Vychází z toho, že chybí proces, jak naložit s kandidaturami, které by byly opřeny o podpisy objevující se u více kandidátů.

Můj názor se blíží tomu, který vyslovil před pěti lety Nejvyšší správní soud. Senátor nebo poslanec není v postavení soukromého občana, který výslovně podle zákona může podepsat prezidentskou kandidaturu, komu chce.

Veřejná funkce je spojována s různými omezeními. Takže jako občan si do klání mohu poslat koho chci, ale jako senátor či poslanec bych měl vyslat jen jednoho, o němž jsem přesvědčen, že by měl být prezidentem.

Považuji za dost neprozíravé, když by někdo podepisoval kandidaturu více lidem. Na ministerstvu vnitra asi nenarazí, ale při případném přezkumu u NSS je to riskantní. V zásadě se pohybujete v oblasti, kde je dobré některé věci nedělat, pokud narazit nechcete.

Reklama

Výběr článků

Načítám