Hlavní obsah

Klára Long Slámová - advokátka, která se chtěla stát prezidentkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokátka a politička, známá především jako obhájkyně, jež figurovala v mnoha mediálně známých kauzách včetně případu Jiřího Kajínka. V roce 2021 ohlásila své rozhodnutí kandidovat na post prezidentky ČR ve volbách plánovaných na rok 2023. V červnu 2022 však uvedla, že nakonec kandidovat nebude.

Foto: Profimedia.cz

Klára Long Slámová

Článek

Narodila se 27. srpna 1977, pochází z Jindřichova Hradce. Vystudovala hru na housle na Státní konzervatoři a s vyznamenáním absolvovala práva na Univerzitě Karlově. Nejprve pracovala jako advokátní koncipientka, od roku 2004 má vlastní advokátní kancelář.

Působila také jako vysokoškolský pedagog, v letech 2005-2007 na Vysoké škole finanční a správní, mezi lety 2007-2009 pak v Cevro Institutu. V období 2010-2011 byla členkou pracovní skupiny Ministerstva spravedlnosti ČR pro přípravu návrhu zákona o obětech trestné činnosti.

Právě obětem trestné činnosti se věnuje i nad rámec své advokátní kanceláře, poskytuje jim bezplatnou právní pomoc. Významně se angažuje i v charitě.

Je vdaná, s manželem Gregorym Scott Longem má dceru Elizabeth.

Obhájkyně ve známých kauzách

Za svou dlouholetou kariéru v advokacii byla součástí několika velkých a mediálně známých případů, ve kterých figurovala především jako obhájkyně (v několika případech byla v zastoupení poškozených pozůstalých). Případy, kterých se ujala, se často týkají násilných trestných činů včetně vražd.

Tím nejznámějším je případ Jiřího Kajínka, jenž byl v roce 1998 odsouzen na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus o vraždu. Případ po dlouhá léta rozděloval společnost, část lidí mu věřila, že je nevinný, druhá byla o jeho činech přesvědčena. Kajínek proslul také svým útěkem z vězení.

Slámová k případu nastoupila v roce 2004, tedy záhy po dokončení práv. Společně s Koljou Kubíčkem jakožto noví právníci Kajínka požádali o obnovu procesu, to však soudy opakovaně zamítaly. Kajínek se dostal z vězení v květnu 2017, kdy mu udělil milost prezident republiky Miloš Zeman.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni. Snímek z roku 2005

Dále obhajovala například Johna Pacovského odsouzeného na 11 let za trojnásobnou vraždu sousedů, kterou spáchal společně se svým otcem v roce 2003. Otec Ladislav u soudu uvedl, že má na svědomí vraždy všech tří obětí a jeho syn je nevinný, čímž svého klienta obhajovala i Slámová. John Pacovský byl podmínečně propuštěn v roce 2012.

Zastupovala i pozůstalé v kauze Petra Kramného, který zavraždil svou ženu a dceru na dovolené v Egyptě.

Krátce poslankyní

Ve vrcholné politice působila několik týdnů v roce 2010. Ve volbách 2006 kandidovala do Poslanecké Sněmovny za ODS. Do Sněmovny se nedostala, získala však velký počet preferenčních hlasů, díky kterým se umístila v rámci ODS na 11. místě v celé republice.

Oněch několik týdnů v roli poslankyně strávila poté, kdy krátce před koncem funkčního období Sněmovny, 30. dubna 2010, rezignoval na svůj post Daniel Reisiegel. Nebyla zde však za ODS, během volebního období totiž ze strany vystoupila a oznámila kandidaturu za stranu Suverenita jako nezávislá kandidátka. Za tu následně jako nezávislá kandidovala ve volbách 2010 z pozice lídryně z kandidátní listiny v Praze. Suverenita se do Sněmovny nedostala.

Kandidátka na prezidentku

O více než dekádu později oznámila úmysl navrátit se do politiky. V roce 2021 se rozhodla kandidovat ve volbách na prezidentku České republiky, které se očekávají v roce 2023.

Již s předstihem začala na své kandidatuře aktivně pracovat, na svých webových stránkách s názvem vaseprezidentka.cz umístila petici s cílem získat alespoň 50 tisíc podpisů občanů, jež jsou pro kandidaturu třeba. Na stránkách rovněž uváděla a vysvětlovala své vize a cíle, kterým by se chtěla jako prezidentka republiky věnovat.

V červnu 2022 nicméně z volby prezidenta odstoupila. „Z prezidentských kampaní se bohužel nyní stala fraška, které nemám zapotřebí se jako aktivně pracující advokátka a pečující máma zúčastnit. Těch důvodů, proč nebudu, a hlavně nechci, pokračovat dál, je víc. Postupně je zveřejním, některé budou velmi ostré,“ napsala na svém profilu na Facebooku.

Advokátka Slámová odstoupila z volby prezidenta: Je to fraška

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám