Hlavní obsah

Hospodští štamgasti vybrali generála, vztahy nezmění, píší v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména na vojenskou minulost zvoleného prezidenta Petra Pavla poukazují ruská média ve zprávách o výsledcích prezidentských voleb. Podle nich nelze od prozápadní hlavy státu čekat změnu vztahů s Ruskem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vítězný prezidentský kandidát Petr Pavel

Reklama

Článek

Portál kommersant.ru upozornil, že Pavel je profesionální voják a syn důstojníka. „Sloužil ve vojenské rozvědce, v mírové misi OSN v Jugoslávii i na ministerstvu obrany,“ napsal s tím, že kritici generála „tvrdili, že může zatáhnout Česko do války“.

Web Pravda.ru uvedl, že „Andrej Babiš reprezentoval Čechy, kteří nevidí Ruskou federaci jako hrozbu – a těch bylo hodně, asi 2,4 milionu“.

Vládní list Rossijskaja gazeta zdůraznil, že v čele českého státu bude příštích pět let penzionovaný generál. „Zdá se, že občané České republiky chtěli v hlavní státnické funkci vidět zcela novou tvář, která není poskvrněna korupčními skandály a není spojena s populistickými sliby. Možná se na volebních výsledcích voleb podepsala i vojenská minulost Petra Pavla: v neklidných časech se štamgasti českých hospod rozhodli, že s generálem v čele se jim bude žít klidněji,“ napsal Vladimir Sněgirjov, dlouholetý pražský zpravodaj listu.

Politici už gratulují Pavlovi k vítězství

Prezidentské volby

Expert: Pragmatismus

Příchod „prozápadně orientovaného Pavla, horlivého stoupence NATO a EU, který prosazuje zvýšení pomoci Ukrajině, na již tak narušených rusko-českých vztazích mnoho nezmění“, oznámil Moskovskij komsomolec.

V nedělním rozhovoru s agenturou TASS uvedl expert Ústavu slavistiky Ruské akademie věd Lexandr Pivovarenko rovněž, že u Pavla nelze počítat s nečekanými zvraty. „Je nepravděpodobné, že by jeho zvolení mělo pozitivní dopad na vztahy s Ruskou federací, protože Česká republika je součástí systému konfrontace s Ruskem, kterou realizuje západní blok,“ prohlásil. Připouští nicméně, že česká politika vůči Ruské federaci bude pragmatická. „Jeho pohled bude pragmatický, jak je vlastní vojákovi, ale rozhodně bychom neměli předpokládat oteplení, nějaký ústupek vůči Rusku.“

Podle Pivovarenka bude Česká republika následovat generální linii Západu. „Česko si přitom uvědomuje svůj zájem, ovšem ten se dnes projevuje v propagaci maximálně antiruské linie,“ tvrdí Pivovarenko.

Zelenskyj poděkoval Čechům a Pavlovi za podporu a pozval ho na Ukrajinu

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám