Hlavní obsah

Francouzské úřady dál vyšetřují Babiše kvůli praní peněz a daňovým únikům

Francouzské úřady stále vyšetřují prezidentského kandidáta a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše kvůli podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků. Hospodářským novinám (HN) to sdělila Národní finanční prokuratura (PNF), která se ve Francii zabývá vyšetřováním závažných ekonomických a finančních zločinů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (ANO)

Reklama

Článek

Francouzské úřady zkoumají okolnosti, za nichž bývalý český premiér před lety získal vilu s pozemky v Mougins na jihu Francie prostřednictvím řetězce offshorových společností se sídlem v Monaku a na Britských Panenských ostrovech. Babiš opakovaně označil informace o vyšetřování ve Francii za nesmysl. Transakce podle něj byla legální.

„V únoru 2022 jsme zahájili předběžné vyšetřování kvůli podezření z praní špinavých peněz a závažných daňových úniků,“ napsal HN za PNF Antoine Jocteur-Monrozier.

Babiš po sobotním vyhlášení prvního kola prezidentských voleb uvedl, že pokud někdo má být vyšetřován, tak ho někdo musí kontaktovat. „Nikdo mě nekontaktoval,“ uvedl. Naznačil, že zprávy o vyšetřování jsou výmyslem médií, především francouzského deníku Le Monde, který o prošetřování informoval jako první už v létě, připomněly HN.

Francouzská prokuratura ale takový výklad odmítla. „Upozorňuji, že osoby, které jsou předmětem vyšetřování, o něm podle francouzského trestního řádu nemusí být informovány. To se mění teprve před jejich případným výslechem na svobodě nebo vzetím do vazby,“ uvedl Jocteur-Monrozier. Dodal, že vyšetřovatelé Babiše zatím nevyslechli.

Babiš je pro zahraniční média ústřední postavou Pandora Papers

Zahraniční

Francouzská prokuratura HN potvrdila, že v případu jde o Babišovo zapojení do takzvaných Pandora Papers. Jde o uniklé dokumenty, které ukazují, že řada vlivných osob včetně premiérů či prezidentů z různých zemí světa skrývá svůj majetek za nastrčenými společnostmi v daňových rájích.

Podle Le Monde Babiš vilu ve Francii v září 2009 koupil prostřednictvím řetězce offshorových společností. Dvě nemovitosti včetně vily s tříhektarovým pozemkem podle listu koupila společnost se sídlem v Monaku. Tu vlastní offshorová společnost ze Spojených států. Nemovitosti vyšly na 14 milionů eur, tedy asi 335 milionů korun podle dnešního kurzu.

Foto: Andrej Babiš/Facebook

Andrej Babiš na člunu ve své vile v Mougins

Ve smlouvě o koupi, do níž nahlédl Le Monde, se uvádí, že tato částka byla „zaplacena v hotovosti“, což lze chápat také jako běžný převod. Dokumenty z Pandora Papers však uvádějí, že Babišova americká společnost použila na financování nákupu domů v Mougins půjčku 15 milionů eur od offshorové společnosti registrované na Britských Panenských ostrovech. Oficiální francouzské dokumenty ale tuto půjčku nezmiňují, upozornil deník.

Vyšetřovatelé se podle Le Monde budou muset pokusit pochopit účel této dohody a zjistit, proč je Babiš vlastníkem jak úvěrové společnosti, tak struktury, která si peníze půjčila. Vyšetřování bude komplikované, protože popisované události jsou několik let staré a mohly by být promlčené.

Babiš opakuje, že na celé transakci nebylo nic nelegálního. Zprávy o ní označuje za součást politického boje proti němu.

Babiš: Homeopatika na křivdu už neberu, už jsem se vyléčil

Domácí

Výběr článků

Načítám