Hlavní obsah

Dohled: Účty musí Středula i po odstoupení doložit

Doložit účetnictví včetně přehledu darů bude muset Josef Středula, který odstoupil z voleb, řekl Právu předseda Úřadu pro dohled nad hospodařením stran a hnutí František Sivera. Podle transparentního účtu Středula dosud vydal za kampaň 9,4 milionu korun, zůstává mu přes 123 tisíc korun.

Foto: Novinky

Josef Středula ve volebním studiu Novinky.cz

Reklama

Článek

Mění se teď pro Josefa Středulu pravidla?

Vůbec ne. Tím, že odstoupil, se pro nás jako dohledový úřad nic nemění. Byl kandidátem, vstoupil do kampaně, využíval finanční dary a musí plnit všechny povinnost stejně jako ti, kteří se nakonec volby zúčastní, i ti, kteří neprošli registrací a dělali kampaň.

Musí tři dny před volbami zveřejnit dárce, 90 dnů po vyhlášení výsledku voleb předat zprávu o účetnictví a zůstatek nespotřebovaných peněz převést na veřejně prospěšné účely.

Nechci odstoupit z boje o Hrad, těžil by z toho Babiš, prohlašoval dříve Středula

Prezidentské volby

V pondělí ráno na jeho transparentním účtu zbylo jen 123 tisíc korun.

Jestli utratil všechno, co měl na transparentním účtu, za výdaje na volební kampaň, tak se to objeví až ve zprávách a účetnictví a to my zkontrolujeme.

Pokud by mu ještě v tomto týdnu přišel na volební účet větší dar, musí ho vrátit, když už kampaň nedělá?

Všechny dárce musí vykázat nejpozději v úterý (10. 1.) ve 24 hodin. To platí pro všechny. Tím, že pan Středula už nepůjde do druhého kola voleb, nemůže využívat žádné jiné dary.

Pokud by mu ještě v průběhu úterka nějaký přišel, musí ho vykázat na účtu a poté vykázat i ve zprávě. Jestli musí poplatit ještě nějaké závazky, tak to udělá a zbytek převede na veřejně prospěšné účely.

Organizace Transparency International upozornila, že dostal skrze spolek Společně pro lidi 2,8 milionu. Jak to hodnotíte?

Zákon má díry, to říkáme dlouhodobě. Podporovatelé mohou vstupovat do kampaně, nemusí mít transparentní účty a teoreticky mohou hradit celou kampaň. Jestli ten spolek něco hradí pro pana Středulu v rámci politické kampaně, tak nemusí mít podle zákona transparentní účet. Tím pádem to není žádné porušení.

Budeme kontrolovat i podporovatele. Pokud máme indicie, že přes ně šel větší objem plnění, budeme chtít podrobnosti

Podraz a útěk, ČSSD je zklamaná ze Středuly

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám