Hlavní obsah

Denisa Rohanová – bojovnice za práva dlužníků chce být první prezidentkou ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová se dlouhodobě zaměřuje na pomoc lidem v dluzích a exekuci. Svou kandidaturu na budoucí prezidentku České republiky v prezidentských volbách 2023 oznámila 1. dubna 2021, tedy na apríla. Přečtěte si její životopis.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jedna ze schválených kandidátů na prezidentku Denisa Rohanová na archivním snímku z 18. února 2022

Článek

Denisa Rohanová je prezidentkou České asociace povinných, občanského sdružení, které se zaměřuje na pomoc lidem v dluzích a v exekuci. Sama přitom uvádí, že nehledí na to, zda se do nich dostali cizí nebo vlastní vinou.

V rámci této činnosti Rohanová spolupracuje i s oběma komorami Parlamentu ČR, s Hospodářskou komorou a také s různými neziskovými organizacemi. V minulosti se zasadila například o seznam nezabavitelných věcí do exekučního řádu a také o vytvoření metodického pokynu pro Policii ČR v případě mobiliárních exekucí, který v případě pochybení umožňuje policistům vykázat exekutory z bytu.

Dlouhodobě se Rohanová zasazuje také o zavedení územní působnosti exekutorů a po zásahu tornáda na Moravě v létě 2021 upozorňovala na problém s poskytováním státní podpory lidem, kteří upadli do exekuce. Na prosazení některých změn úzce spolupracovala s ČSSD.

Zastavování bezvýsledných exekucí začne v roce 2023

Domácí

Oznámení kandidatury

Pro oznámení svých prezidentských ambicí si Denisa Rohanová vybrala nezvyklé datum. Svou kandidaturu oznámila 1. dubna 2021, tedy na apríla. Že to s ní ale myslí vážně, následně několikrát potvrdila. Uvedla, že výběr data považuje za symbolický: jako první žena v úřadě prezidenta by se stala v pořadí 4. hlavou státu České republiky.

„V prezidentských volbách chci kandidovat jako obhájkyně spravedlivé společnosti, společnosti, kde každý, bez ohledu na svůj osud nebo na majetek, bude mít šanci na šťastný a důstojný život. Chci změnit systém k lepšímu a spolu s ním i životy všech občanů,“ stojí v jejím oznámení k prezidentské kandidatuře.

Ke kandidatuře na svém webu dále uvádí, že chce prosazovat vzájemnou úctu a respekt a chce společnost spojovat. V roce 2021 také podpořila zakotvení ústavního práva bránit sebe i jiné se zbraní v Listině základních práv a svobod. Nebrání se případným udělováním prezidentských milostí.

V rámci své kandidatury Rohanová částečně spoléhá na rostoucí poptávku po ženské kandidátce na prezidenta. Oficiální kandidatura je podmíněna podpisy 20 poslanců či 10 senátorů nebo peticí s 50 tisíci podpisy oprávněných voličů.

Rohanová v květnu 2021 uvedla, že se připravuje na sběr podpisů právě od voličů. Ty by musela odevzdat nejpozději 66 dnů před volbami, o podpisy voličů se ale nakonec neopřela. V únoru 2022 prohlásila, že zároveň získala dvacet poslaneckých podpisů od bývalých členů dolní komory (kterým mandát skončil po volbách v roce 2021). Příslušnou listinu podala v době, kdy byli ve svých funkcích. Domnívala se, že by měla být přijata, i když volba prezidenta ještě v té době nebyla vyhlášena.

Ministerstvo vnitra 25. listopadu 2022 oznámilo finální seznam kandidátů po přezkoumání jejich kandidátních listin. Z celkem 21 uchazečů do boje o Hrad postoupilo 9 kandidátů a i přes výše zmíněné nesrovnalosti s podpisy poslanců se Rohanová stala jednou z nich. Ústavní právníci se ale na postup ministerstva dívají skepticky.

Rohanová může kandidovat s podpisy exposlanců, vnitro je uznalo

Prezidentské volby

Kandidovala za Okamuru

Denisa Rohanová se narodila 16. dubna 1975 v Pardubicích. Během školních let se s rodinou přestěhovala do Kralup nad Vltavou. V letech 1989 až 1993 chodila na střední školu SOUCH Neratovice, studium zakončila maturitou.

V roce 2019 získala na Akademii krizového řízení titul LL.M., zaměřený na obchodní a podnikové právo. O rok později obdržela magisterský titul na Vysoké škole podnikání a práva v Praze se specializací na exekuční a insolvenční řízení.

Kandidatura na prezidentku přitom není její první politickou ambicí. V roce 2014 neúspěšně kandidovala do zastupitelstva Kralup nad Vltavou za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. O rok později veřejně kritizovala financování tehdejší Okamurovy strany. V roce 2017 taktéž neúspěšně kandidovala do Poslanecké sněmovny za stranu Referendum o Evropské unii (dnes Strana nezávislosti České republiky).

Od roku 2021 je také patronkou Nadace Denisy Rohanové, kterou založil její spolupracovník, válečný veterán Martin Říha.

Denisa Rohanová je rozvedená. S bývalým manželem Alešem, se kterým nadále dle svých slov udržuje dobré vztahy, má jednoho syna. V roce 2020 se stala babičkou. Stará se také o dvě kočky a psa a ve volném čase chodí například do posilovny.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám