Hlavní obsah

Janečkova cesta na Hrad skončila u Ústavního soudu

• Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost podnikatele Karla Janečka na vyřazení z účasti v prezidentských volbách. Stížnost podala vedle Janečka i Denisa Rohanová.

Živě: Brífink Ústavního soudu k rozhodnutí o stížnosti jednoho z prezidentských kandidátůVideo: ČTK

 

Reklama

Článek

Stížnost byla podle soudu neopodstatněná a Janečkova práva nebyla nijak dotčena.

Soudce Vladimír Sládeček připomněl, že v minulosti se Ústavní soud zabýval stížností Tomia Okamury, která obsahovala podobnou argumentaci. ÚS připustil, že stávající úprava je problematická, nikoliv protiústavní, jak tvrdil Janeček.

Ten v reakci na rozhodnu ÚS uvedl, že občané ČR přišli o možnost zvolit prezidenta ve spravedlivých volbách. „Musím bohužel s lítostí konstatovat, že nežijeme v právním státě. Předložil jsem Ústavnímu soudu dva nezávislé, jasné a nevyvratitelné důkazy, že zamítnutí mé kandidatury je v rozporu s ústavou,“ uvedl Janeček pro ČTK. Za flagrantní věc považuje vyjádření soudu, podle kterého není jeho úkolem přepočítávat hlasy.

Janečkovi ministerstvo neuznalo část podpisů. Nejvyšší správní soud (NSS) jich sice část vrátil do hry, ale ani to by Janečkovi nestačilo. Ze zákona by potřeboval 50 000 podpisů občanů.

Wintr: Stížnosti odmítnutých kandidátů k Ústavnímu soudu nemají šanci

Prezidentské volby

Na ÚS se obrátila i Denisa Rohanová, kterou ministerstvo vnitra jako kandidátku zaregistrovalo. Toto rozhodnutí zrušil Nejvyšší správní soud (NSS), neboť její kandidaturu podepsali výhradně členové bývalé Sněmovny ještě před vyhlášením voleb.

Rovněž o stížnosti Rohanové by měl Ústavní soud rozhodnout ještě před prvním kolem voleb.

Rohanová i Janeček žádali odklad voleb, jejich první kolo bude 13. a 14. ledna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám