Hlavní obsah

Vnitro uznalo formalismus při neuznání Janečkova podpisu, na vyřazení matematika trvá

Ministerstvo vnitra trvá na tom, že vyřazení podnikatele Karla Janečka z okruhu prezidentských kandidátů je oprávněné. Uznalo nicméně, že „postupovalo příliš formalisticky“, když neuznalo Janečkův podpis pod petiční arch. Ministerstvo to uvedlo ve stanovisku pro Nejvyšší správní soud (NSS), na který se Janeček, stejně jako někteří další vyřazení uchazeči, obrátil.

Foto: Petr Horník, Právo

Matematik a podnikatel Karel Janeček.

Reklama

Článek

Ministerstvo uvedlo, že postupovalo podle platné právní úpravy a poukázalo na vysokou chybovost, kterou podnikatelem předložené petiční archy obsahovaly.

Při kontrole vyřadilo Janečkovi na základě kontroly vzorků 26 tisíc podpisů. Podnikateli tak zbylo pouze 48 091 platných, čímž nebyla splněna podmínka odevzdání nejméně 50 tisíc platných podpisů.

Janeček poukázal mimo jiné na to, že nebyl uznán ani jeho vlastní záznam, kvůli nejasnosti v čísle občanského průkazu.

Foto: Facebook Karla Janečka

Podpisový arch s Janečkovým podpisem, který ministerstvo vnitra neuznalo.

„Přestože některé číslice z čísla dokladu uvedeného petentem nebyly jednoznačně čitelné, neboť u první číslice nebylo zřejmé, zda se jedná o ‚1‘ nebo ‚2‘ a u číslice 1 na páté pozici se její psaní neshodovalo se zapsáním téže číslice na ostatních místech řádku petenta (kde byla psána se ‚zobáčkem‘, zatímco v tomto případě pouze čárkou), a proto také nedošlo k automatizovanému ztotožnění, uznává Ministerstvo vnitra, že operátor v tomto konkrétním případě postupoval příliš formalisticky,“ uznal resort, nicméně poukázal i na skutečnost, že Janeček neuvedl správně ani adresu trvalého pobytu.

Podle ministerstva však nelze z jednoho excesu vyvozovat systémové pochybení a dožadovat se opětovného provedení kontroly ze strany jiné instituce.

„Optikou tohoto jednoho doloženého hraničního případu, kdy záznam měl být i při ne zcela jednoznačné čitelnosti čísla občanského průkazu spíše ověřen, však nelze nahlížet na neověření dalších 2733 záznamů z prvního kontrolního vzorku a neověření 2549 záznamů z druhého kontrolního vzorku, jestliže navrhovatel nepředkládá žádné konkrétní tvrzení či důkazy, které by pochybení Ministerstva vnitra v dalších případech dokazovaly,“ uvedlo ministerstvo a odmítlo i Janečkovu výtku, že rezignovalo na ověřování vlastnoručních podpisů petentů.

Janečkovi neuznali jeho vlastní podpis. Matematik doplatil na záměnu 2 a 1

Prezidentské volby

Jelikož zákon nepožaduje úředně ověřené podpisy, nemá resort možnost pravost podpisů ověřovat. „Skutečnost, že podpis na petici je opravdu projevem vůle uvedeného petenta, je do jisté míry suplována tím, že mezi zákonem požadovanými údaji o petentovi je číslo jeho dokladu,“ připomněl resort a navrhl soudu Janečkovu stížnost zmítnout.

Matematik se k vyjádření ministerstva může na popud soudu vyjádřit.

Podobně jako Janeček se na soud kvůli neuznání některých podpisů obrátil podnikatel Karel Diviš.

Úskalí s podpisy pro kandidaturu na Hrad. Soud je přísnější než vnitro, říká právník Wintr

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám