Hlavní obsah

Vnitro navrhuje zamítnout Janečkovu stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra navrhlo Ústavnímu soudu (ÚS) zamítnout stížnost podnikatele Karla Janečka, který ji podal kvůli tomu, že ho úřad nezaregistroval jako kandidáta pro lednovou volbu prezidenta. Janeček nesehnal dost podpisů.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Karel Janeček

Reklama

Článek

O návrhu vnitra informovala Česká televize a ČTK to potvrdila mluvčí ministerstva Klára Dlubalová.

Janeček ve stížnosti žádá, aby byl zrušen zákon. Podle něj zákon o volbě prezidenta porušuje základní práva občanů ČR a je protiústavní. Žádá i odklad volby. Její první kolo proběhne 13. a 14. ledna.

Ministerstvo vnitra poté, co podal kandidaturu, neuznalo část podpisů občanských podporovatelů. Nejvyšší správní soud (NSS) sice poté část podpisů uznal za platné, ovšem stále to nestačilo k překonání potřebné hranice 50 000 podpisů.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský už dříve řekl, že soud udělá vše pro to, aby o stížnostech rozhodl do termínu voleb.

Kromě Janečka si na rozhodnutí NSS stěžuje i Denisa Rohanová. V jejím případě zatím soud podle ČT vnitro k reakci nevyzval. Ministerstvo ji do voleb pustilo, NSS ale její registraci zrušil. Zdůvodnil to tím, že předložila podpisy poslanců, kterým skončil mandát dříve, než byly vůbec volby vyhlášeny. Podle soudu se při podpisech pod kandidaturu počítá se zákonodárci, kteří mají aktuálně mandát, a ti, co už ve funkci skončili, si ji takto nemohou prodlužovat.

Náměstek ministra vnitra Petr Vokáč ČT řekl, že vnitro je připraveno i na situaci, kdy by soud uchazeče do volby připustil.

Wintr: Stížnosti odmítnutých kandidátů k Ústavnímu soudu nemají šanci

Prezidentské volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám