Hlavní obsah

Bookmaker: Debata s Babišem kurzy nepohnula, největším favoritem je Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční debata na TV Nova, které se jako jediné zúčastnil i Andrej Babiš, už podle bookmakera sázkové kanceláře Fortuna Romana Kovaříka s kurzy příliš nezahýbala. Zásadní událostí pro vývoj sázkových kurzů podle něj byla oficiální nominace kandidátů, kteří splnili podmínky pro kandidaturu. V listopadu tak došlo k finálním změnám kurzů.

Rozhovor s bookmakerem Video: Marek Tereba, Novinky

 

Reklama

Článek

Sázky na letošní volby začaly už v roce 2018, kdy bylo vybráno 30 potenciálních kandidátů, kteří by mohli kandidovat v prezidentských volbách v roce 2023. Mezi jmény byl od začátku například expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, ale i senátoři Marek Hilšer a Pavel Fischer, kteří už se o Hrad neúspěšně ucházeli před pěti lety.

Poté, co byly loni v listopadu oznámeny oficiální nominace kandidátů na prezidenta, byl mírným favoritem generál ve výslužbě Petr Pavel, následovaný Babišem a ekonomkou Danuší Nerudovou. Největší změny ale nastaly v posledních třech týdnech, kdy prezidentská kampaň vrcholila.

„V jednu chvíli vedla Danuše Nerudová, která se stala favoritkou, následně neustála věci, které se objevily v médiích, kauzy, na které nereagovala úplně optimálně, a docházelo k propadu kurzů, který vyeskaloval až do současné podoby,“ říká Kovařík.

Bookmakeři mají o favoritech jasno, Nerudové už moc nevěří

Prezidentské volby

S kurzy zatřásla superdebata

Minulou neděli, kdy Česká televize odvysílala velkou superdebatu kandidátů sázkové kanceláře zaznamenaly významný pokles kurzů i v řádu desetin. „Bylo tam zaprvé odstoupení Josefa Středuly z postu uchazeče o prezidentský stolec a následně hned v pondělí rozsudek soudu na konto Andreje Babiše. V tu chvíli na něj kurz začal rapidně klesat,“ dodává bookmaker.

Přesto, že Josef Středula po svém odstoupení podpořil Danuši Nerudovou, analytici předpokládají, že zhruba polovina jeho voličů by mohla fluktuovat k Andreji Babišovi.

„Důležitější než celkové objemy peněz je procentuální nasázenost, která nám naznačuje, kdo by se měl stát prezidentem, protože počet tiketů se zjednodušeně rovná počtu hlasů, a tím pádem máme nějaký předpoklad, jak by volby měly dopadnout,“ vysvětluje Kovařík.

Rukavice šly dolů? Nerudová v debatě nařkla Pavla z možného střetu zájmů

Prezidentské volby

V současné chvíli největší počet vsazených tiketů připadá Babišovi, kterého následuje Pavel a třetí největší objem tiketů sázkaři vsadili na Nerudovou.

Naopak Josef Středula, Tomáš Zima a Karel Diviš obdrželi nejmenší počet vsazených tiketů.

Debata s Babišem bez odezvy

Andrej Babiš se ve čtvrtek na TV Nova poprvé zapojil do prezidentské debaty, do té doby účast ve všech diskusích s protikandidáty odmítal. Vliv na sázkové kurzy jeho vystoupení ale nemělo.

„K překvapení nás všech se to vlastně nepohnulo vůbec, nedošlo tam ani ke kosmetickým úpravám. Alespoň u Petra Pavla, který je největším favoritem v našich očích, a samozřejmě nějaké setinky u Andreje Babiše, kde ten kurz trošku klesá, ale je to kosmetická úprava, není to reakce na debatu,“ doplňuje Kovařík s tím, že kurzy reagovaly spíše na vsazený objem peněz než na debatu samotnou.

Andrej Babiš se ve čtvrtek na TV Nova poprvé zapojil do prezidentské debaty, do té doby účast ve všech diskusích s protikandidáty odmítal. Vliv na sázkové kurzy jeho vystoupení vystoupení ale nemělo.

Debata: Nerudová se zvedla, úsporný Pavel, Babiš kategorie sama o sobě

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám