Hlavní obsah

Černochová Babišovi: Vojáci nejsou štváči. Za padlé v Afghánistánu jste na letišti plakal, tak je teď neurážejte

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se v neděli ohradila proti kampani prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO), v níž expremiér slibuje, že zemi nezatáhne do války, protože není voják. Vojáci nejsou krvelační štváči, ale profesionálové, vzkázala mu Černochová na Twitteru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová

Reklama

Článek

„Slova o vojácích Armády ČR budete brát špatně zpátky,“ naznačila Černochová Babišovi, že pokud se stane prezidentem, bude z titulu své funkce vrchním velitelem ozbrojených sil.

„Jako ministryně obrany vás prosím, nepoužívejte je (vojáky) v kampani. Nejsou to žádní krvelační váleční štváči, ale profesionálové,“ vzkázala ministryně.

„Chápu, že chcete vystupovat tvrdě, ale zachovejte prosím důstojnost České republiky, co se obrany a bezpečnosti týče,“ napsala a připomněla Babišovi, že spolu byli přítomni převezení ostatků padlých českých vojáků z Afghánistánu. „Když jsme stáli na letišti ve Kbelích při repatriaci jejich těl, oběma nám tekly slzy. Tehdy jste věděl, že umírají i za nás. Nezaslouží si, abyste je teď urážel,“ dodala Černochová, která dříve zastávala post předsedkyně výboru pro obranu v Poslanecké sněmovně.

Babiš na billboardech straší válkou, kterou ale prezident nevyhlašuje

Prezidentské volby

Kritika Babišovy kampaně

Černochová reagovala na Babišovy billboardy se sloganem nápisem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“. Kampaň naráží na to, že Babišův protikandidát Petr Pavel je vysloužilým vysokým představitelem české armády a NATO, a snaží se voličům vsugerovat, že generál ve výslužbě chce válku.

Foto: Pavel Jaňurek

Billboard Andreje Babiše

Prezident přitom nemá žádnou ústavní pravomoc, jak „zavléci zemi do války“. O obraně a bezpečnostní politice státu rozhoduje vláda a parlament.

Podle odborníků na politický marketing, které Novinky oslovily, je Babišova kampaň parazitováním na strachu lidí z války, která nyní probíhá na Ukrajině, jež čelí ruské agresi.

Odborníci: To nejhorší, co jsme zatím viděli. Babiš parazituje na strachu z války

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám