Hlavní obsah

Jak si vedl Babiš před volbami? Bez debat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z ministra premiérem, z premiéra prezidentem? Andrej Babiš usiluje jakožto jeden z favoritů o hlasy občanů v prezidentských volbách, a to i přesto, že necelý týden před 1. kolem volby stál před soudem v kauze Čapí hnízdo. Jak to bylo s jeho kandidaturou, jak si vedl v předvolební kampani a které kauzy Babiše provázejí, přinášejí Novinky ve stručném přehledu.

Foto: Novinky

Andrej Babiš

Reklama

Článek

Andrej Babiš je jedním z nejvýraznějších politiků poslední dekády, ačkoliv sám o sobě tvrdí, že politikem není. Do politiky vstoupil v roce 2012, rok poté uspělo jeho hnutí ANO v předčasných volbách. Z vrcholných postů zastával nejprve post ministra financí, v roce 2017 se stal premiérem ČR, kterým byl až do roku 2021, kdy ANO prohrálo s koalicí Spolu. Je také významným podnikatelem, díky skupině Agrofert patří mezi nejbohatší Čechy. S manželkou Monikou má dvě děti, z předchozího manželství má dceru a syna Andreje Babiše mladšího.

Den s prezidentským kandidátem: Andrej Babiš

Prezidentské volby

Kampaň ve znamení karavanu „Krizový manažer“

O možné Babišově kandidatuře na funkci hlavy státu se začalo spekulovat zejména poté, co hnutí ANO prohrálo podzimní volby do Sněmovny v roce 2021. V únoru 2022 uvedl, že případnou kandidaturu oznámí v září, nakonec tak ale učinil až na poslední chvíli, a to 30. října. Opřel se o podpisy poslanců. S oznámením Babiš otálel pravděpodobně kvůli probíhajícímu soudu v kauze Čapí hnízdo, ve které byl obžalován. Přitom se v minulosti několikrát nechal slyšet, že na prezidenta nikdy kandidovat nebude.

Předvolební kampaň, kterou Babiš vedl, se příliš nelišila od toho, co bývalý premiér podnikal již během svého úřadování na postu premiéra. Babiš má stabilní základnu svých příznivců, na sociálních sítích pravidelně píše příspěvky a měl svůj pořad Čau lidi! Speciálně pro prezidentskou kampaň si koupil obytný vůz, se kterým v loňském roce jezdil po republice. Naopak se rozhodl vyhýbat většině předvolebních debat s ostatními kandidáty na prezidenta.

Nikdy. Nevím. Když lidi to chtějí. Babišova (ne)kandidatura na prezidenta. PŘEHLEDNĚ

Domácí

Kauzy Andreje Babiše - StB a Čapí hnízdo

Jeho politickou a podnikatelskou kariéru ale kromě úspěchů protíná i řada kontroverzí a kauz. Ty začaly rezonovat nedlouho po jeho vstupu do politiky, kdy mu politici z jiných stran začali připomínat jeho minulost. Objevila se informace, že v roce 1982 podepsal vázací akt StB a stal se jejím agentem s krycím jménem Bureš. Působit jako agent měl právě například za svého pobytu v Maroku. Babiš to odmítl a kvůli své údajné vědomé spolupráci s StB se soudí se slovenským Ústavem paměti národa. V roce 2013 během vyjednávání po volbách o vládě, ve které měl být ministrem, Babiš neměl bezpečnostní prověrku.

Nejasnosti také panují kolem způsobu, jakým financoval nákup akcií Agrofertu, nebo kolem pozdějšího agresivního přebírání konkurenčních firem.

Nejznámější jeho kauzou je pak Čapí hnízdo. V kauze stanul před soudem společně se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou, obžalováni byli z čerpání padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo, která na ni neměla mít nárok, a poškození finančních zájmů EU. Soud byl zahájen v září 2022, návrh obžaloby byla tříletá podmínka a peněžitý trest 10 milionů korun. Oba dva soud 9. ledna 2023 zprostil obžaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám