Hlavní obsah

Pellegrini se vzdá členství ve vlastní straně Hlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini potvrdil, že se vzdá nejen předsednického křesla ve straně Hlas-sociální demokracie, ale také členství ve straně. Dodrží tak podle vlastních slov nepsané pravidlo, že prezident je nadstranický.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Peter Pellegrini se usmívá po oznámení volebních výsledků.

Článek

„Ve smyslu naší ústavy a našich zákonů by prezident klidně mohl být i předsedou strany. Slíbil jsem však voličům, řekl jsem to veřejně a to dodržím, že se vzdám i členství ve straně i předsednictví ve straně,“ řekl Pellegrini v televizi TA3.

Zdůraznil, že navždy zůstane zakladatelem strany Hlas, protože tato politická strana vznikla na jeho popud. „Budu se snažit být prezidentem nadstranickým a nebudu členem žádné politické strany,“ potvrdil.

Pellegrini zatím neřekl, kdy se vzdá postu předsedy slovenského parlamentu. „Milníkem pro nás je, že 15. června je speciální schůze parlamentu, na které prezident skládá slib. Do tohoto termínu musíme mít nového předsedu, který tuto slavnostní schůzi svolá,“ řekl. „Prosím o strpení, má to nějakou časovou hierarchii. V koalici se musíme domluvit na mém zástupci, který převezme post předsedy parlamentu,“ dodal.

Co znamená vítězství Pellegriniho? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

Už plánuje

Po svém nástupu do funkce prezidenta, by Pellegrini chtěl zorganizovat setkání tří nejvyšších ústavních činitelů v Prezidentském paláci. „Byl by to velmi jasný signál po těch letech, kdy se tak nedělo. Abychom si řekli, že při zásadních otázkách budeme muset diskutovat intenzivněji a setkávat se v Prezidentském paláci častěji, než tomu bylo doteď,“ řekl Pellegrini.

V sobotním druhém kole prezidentských voleb na Slovensku získal Pellegrini 53,12 procenta hlasů a jeho protikandidát exministr zahraničí Ivan Korčok 46,87 procenta hlasů. Výsledky v neděli oficiálně potvrdila ústřední volební komise.

Novým prezidentem Slovenska bude Pellegrini

Volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám