Hlavní obsah

Až bude Fico směřovat k protiprávnímu státu, Pellegrini bude tiše sedět v paláci, říká šéfredaktor Aktualit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oproti současné hlavě státu Zuzaně Čaputové bude nově zvolený prezident Peter Pellegrini mlčky přihlížet tomu, jak současná vláda Roberta Fica bude přijímat opatření, která mohou směřovat k protiprávnímu státu. Tak výsledek sobotních prezidentských voleb okomentoval šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy, který byl hostem volebního studia Novinek.cz. Dodal, že pro Fica by paradoxně vhodnějším prezidentem byl Ivan Korčok, proti němuž by mohl vést silnější politiku konfliktu.

Rozhovor se šéfredaktorem serveru Aktuality.sk Peterem BárdymVideo: Novinky

 
Článek

Podle Bárdyho bude Pellegrini nekonfliktním prezidentem zejména směrem k současné vládní koalici na Slovensku.

„Během úřadování Zuzany Čaputové jsme byli zvyklí, že když bylo příliš cítit napětí ve společnosti a když byla některá témata vnímána příliš citlivě, tak se postavila a řekla jednoznačně svůj postoj hlavy státu, který byl nejednou i v konfliktu s politikou vlády,“ uvedl Bárdy.

Co znamená vítězství Pellegriniho? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

„Toto od Petera Pellegriniho neuslyšíme. Když vláda bude činit jakákoliv opatření či kroky, které mohou směřovat k protiprávnímu státu nebo proti zahraničně-bezpečnostnímu ukotvení Slovenska, tak Pellegrini bude sedět tiše v paláci anebo bude někde na zahraniční cestě,“ zmínil.

„Bude v podstatě takový průtokový ohřívač vlády, který bude zjemňovat vyjádření Roberta Fica,“ dodal Bárdy.

Živě: Studio k výsledkům prezidentských voleb na SlovenskuVideo: Novinky

Pomohla volební účast

Dlouholetý šéfredaktor serveru Aktuality.sk zmínil také to, že Pellegrinimu se v kampani podařilo zmobilizovat i voliče mimo současnou vládní koalici, kterou kromě strany Hlas-sociální demokracie tvoří také Ficův Směr-sociální demokracie a nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) Andreje Danka.

„Pellegrini měl více preferenčních hlasů než všechny tři koaliční strany v loňských předčasných volbách dohromady. Takže přesvědčil voliče nejen vládní koalice, ale pravděpodobně i voliče buď opozice, nebo nezvolených stran, které souzní s vládní koalicí, tedy fašistických stran a maďarských nacionalistů, kteří jsou prodlouženou rukou Viktora Orbána,“ zmínil s tím, že Pellegrinimu se podařilo získat silný mandát i vůči svému koaličnímu partnerovi Robertu Ficovi.

Korčok by byl pro Fica lepší

Pro Fica by pak podle Bárdyho paradoxně bylo lepší, kdyby volby do prezidentského paláce vyhrál Pellegriniho protikandidát Ivan Korčok. „Ficovi by vyhovovalo mít vnitropolitického nepřítele v prezidentském paláci. Teď mu to bude chybět,“ poznamenal s tím, že Fico je politik, který umí dobře pracovat s konfliktem.

Výsledek prezidentských voleb byl pak podle Bárdyho úspěšný i pro poraženého Korčoka.

„Sice prohrál druhé kolo, ale 1,2 milionu preferenčních hlasů je opravdu vysoký počet. Pro srovnání, když Zuzana Čaputová kandidovala po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a byla kandidátkou, která měla přinést radikální změnu v pohledu na stát a řízení státu, tak získala méně hlasů než Ivan Korčok,“ zmínil.

Vysoký počet hlasů pro Korčoka pak také podle něj zejména ukázal, že velká část slovenské populace nesouzní se současnou protizápadní rétorikou slovenské vlády. „Z mého pohledu neplatí, že Slovensko je zkažený stát nedemokratických voličů, kteří nás chtějí připojit k Rusku. To je zkratka, která je sice líbivá, ale neodráží Slovensko a jeho realitu,“ dodal.

Peter Pelligrini získal ve druhém kole prezidentských voleb 53,12 % hlasů od 1 409 255 voličů. Poraženému Korčokovi dalo hlas 1 243 709 voličů, tedy 46,87 % lidí. Volební účast dosáhla 61,1 %. Jmenován do funkce prezidenta bude Pellegrini v polovině června, kdy vyprší mandát současné prezidentce Zuzaně Čaputové.

Novým prezidentem Slovenska bude Pellegrini

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám