Hlavní obsah

Nové kariéry, evropský důchod a kontakty: Co čeká končící europoslance

Sedm českých europoslankyň a europoslanců po nadcházejících volbách končí. Nedostali se na kandidátky nebo se sami rozhodli, že pokračovat v Bruselu a ve Štrasburku nechtějí.

Foto: Yves Herman, Reuters

Plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku

Článek

Jejich práce v europarlamentu skončí 15. července, pak by si měli dát vynucenou, ale zaplacenou půlroční pauzu, aby přišli o své výhody z insider informací. Teprve potom budou volní.

Po dvaceti letech končí Jan Zahradil (ODS), nejdéle sloužící český europoslanec. Když rozhodnutí loni v červnu oznamoval, tvrdil, že by rád skončil svou kariéru na domácí politické scéně.

Na co mají nárok odcházející poslanci

  • Mají zakázáno lobbovat v Evropském parlamentu po dobu prvních šesti měsíců po skončení svého mandátu. Pokud začnou lobbistickou činnost vykonávat po uplynutí těchto šesti měsíců, jsou povinni se zaregistrovat v rejstříku transparentnosti.
  • Nárok na přechodný příspěvek ve výši jednoho měsíčního platu za každý rok výkonu funkce, maximálně však za dva roky.
  • Pokud se poslanec stane členem jiného parlamentu nebo je jmenován do veřejné funkce, odečítá se jeho nový plat od tohoto příspěvku.
  • Nárok na starobní důchod, jakmile dosáhnou věku 63 let. Výše důchodu činí 3,5 % odměny poslanců Evropského parlamentu za každý dovršený rok výkonu mandátu. Nesmí však úhrnem přesáhnout 70 % odměny europoslanců.
  • Aktuální plat europoslance je 10 075 eur (248 tisíc Kč).

„Záleží na vývoji v ODS. Nejsem příznivcem koalice Spolu, myslím, že by se z ní ODS měla vyvázat,“ říká dnes. Současné vedení ODS na to ovšem neslyší, stejně jako na jeho druhou radu – nevzdávat se dopředu možnosti vyjednávat o spolupráci s hnutím ANO.

S blížícím se koncem mandátu pak přiznává, že se nehodlá úplně vzdát ani svých evropských témat. Ve hře je založení vlastního think-tanku, plánuje spolupráci s těmi již zavedenými. Důraz chce klást na mezinárodní obchodní politiku, zejména na asijské trhy. „To je ale otázka až příštího roku,“ dodává.

Na Okamuru na Václavském náměstí házeli odpůrci vejce

Domácí

Zelení pomatenci, mimozemšťani, žába na sporáku. Tohle jsou spoty k volbám

Eurovolby

Plány hodlá upravovat podle vývoje na domácím poli. „Budu pozorně sledovat, jaké signály dají výsledky evropských, krajských a senátních voleb,“ řekl Novinkám.

Jeho stranický kolega Evžen Tošenovský (ODS) naopak říká, že návrat na domácí politickou scénu nechystá. Právě obrovská popularita na domácí scéně – byl prvním moravskoslezským hejtmanem – jej před patnácti lety do europarlamentu vystřelila.

Zůstat chce v akademickém světě na Technické univerzitě v Ostravě. Nabídky související s koncem jeho politické kariéry má i ze zahraničí. „Chci se dál věnovat svým tématům jako jsou věda, výzkum, energetika,“ sdělil Novinkám.

Faktický konec koalice TOP 09 a STAN

Před deseti lety společně uspěla a nyní i společně končí dvojice Jiří Pospíšil (TOP 09) a Stanislav Polčák (STAN). Jejich odchodem definitivně končí éra blízké spolupráce TOP 09 se Starosty, která je před lety spojila, a díky které ale oba museli v posledních dvou letech vysvětlovat, jak je to s jejich vazbami na lidi spojené s korupční kauzou Dozimetr.

Polčák Novinkám řekl, že se chce věnovat advokacii, psát právní monografie a dál pracovat na projektech v rámci Sdružení místních samospráv.

Na domácí politické scéně se o něm ovšem mluví i jako o člověku, který pomáhá pardubickému hejtmanovi Martinu Netolickému (SOCDEM) budovat Hlas Samospráv, formálně spolek, který ovšem sdružuje regionální politiky, a čeká se, zda se z něj zrodí nová politická síla, nebo zůstane „jen“ u iniciativy. Polčák sám pak zdůrazňuje, že Hlas Samospráv není jeho akce, roli rádce Netolickému připouští.

Komunální politice, kultuře a záchraně psů a jiných opuštěných zvířat se pak hodlá věnovat Pospíšil. Zůstává pražským radním.

„Chci pokračovat v projektech, které jsem začal jako radní pro kulturu, jako jsou záchranná stanice pro volně žijící živočichy nebo oprava Vinohradského divadla. Těch projektů je hodně. A pak se uvidí,“ uvedl pro Novinky. Volební období mu končí za dva roky.

Talentované ženy už pro Babiše pracovat nechtějí

Po deseti letech končí v Bruselu dvojice žen, které tam vyslal Andrej Babiš na doporučení svého tehdejšího lídra, prvního českého eurokomisaře Pavla Teličky.

Společné ale mají nejen to. Obě jsou politicky a diplomaticky talentované, novináři a odborníky na Evropskou unii chválené, mohou se pochlubit tituly pro nejlepší europoslance a obě se v závěru svého druhého mandátu rozhodly, že už s Andrejem Babišem nechtějí spolupracovat.

První z nich je místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. Ta už Radiožurnálu řekla, že dál hodlá spojit svou budoucnost s evropskou politikou.

„Baví mě, a proto v ní chci nadále pokračovat,“ uvedla. Z rodinných důvodů přesídlí do Francie.

Obecně se vyjadřuje ke své budoucnosti v rámci této dvojice méně výrazná Martina Dlabajová. Její kariérní vyhlídky se v posledních měsících turbulentně mění. Původně vyhrála výběrové řízení na místo evropské zmocněnkyně pro malé a střední podniky, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová ale na místo jmenovala svého stranického kolegu. Ten po kritice takového postupu raději rezignoval, a místo tedy zůstalo volné. Na dotaz Novinek, zda by o místo chtěla opětovně usilovat, Dlabajová neodpověděla.

Následovala etuda s její možnou kandidaturou za italskou liberální stranu LibDem Europei. V Itálii studovala a dlouhá léta tam žila. I z této spolupráce nakonec sešlo. „Chtěla bych své proevropské nadšení věnovat především práci v Česku,“ ukončila námluvy. Co přesně má v plánu, ale zatím neprozradila.

Do Česka se chce vrátit a dát si od politiky pauzu třetí žena hnutí ANO, která se do Bruselu probojovala před pěti lety. Někdejší místopředsedkyně ANO a jeho zakládající členka Radka Maxová v barvách hnutí zůstala jen rok od svého zvolení, pak řekla, že se hnutí odklonilo od původních idejí a převládají v něm marketingové zájmy, a přešla k socialistům.

Z kraje příprav na letošní eurovolby o ní jako o své kandidátce uvažovala česká SOCDEM, nakonec jim ale účast ve volbách z osobních důvodů odřekla. „Vracím se do jižních Čech,“ řekla Novinkám.

Knokaut pro AfD: Vyloučila ji její europarlamentní frakce

Eurovolby

Výběr článků

Načítám