Hlavní obsah

Na Okamuru na Václavském náměstí házeli odpůrci vejce

Aktualizováno

Hnutí SPD, které do Evropského parlamentu kandiduje společně s Trikolórou, ve čtvrtek vstoupilo do finální fáze kampaně mítinkem na Václavském náměstí. Na akci, kde Okamura tradičně kritizoval českou vládu, žádal o hlasy voličů a vymezoval se vůči Bruselu i podpoře války na Ukrajině, přišly stovky lidí. Našli se ale i odpůrci, někteří se Okamuru pokusili zasáhnout vejci, policie je zajistila. Do Prahy hnutí přijeli podpořit jejich spojenci z celé Evropy.

Zahájení kampaně SPDVideo: Novinky

 
Článek

„Nechceme, aby nám někdo diktoval, jak se máme chovat,“ prohlásil na mítinku šéf SPD Okamura, který zároveň mimo jiné připomněl, že SPD chce právo na referendum o vystoupení z EU. Odmítl také green-deal, migrační pakt.

Na akci dorazilo i několik desítek odpůrců, kteří na Okamuru a další politiky na pódiu pokřikovali, že jsou fašisti. Od účastníků je oddělovali policisté a členové antikonfliktního týmu, kteří mírnili vášně na obou stranách.

Pod budou Národního muzea se pak sešli podporovatelé Ukrajiny k tichém protestu s transparentem, že bez porážky Ruska nebude žádný mír. Policisté zajistili také několik lidí, kteří se pokusili Okamuru během řečnění zasáhnout vejci. Nepodařilo se jim to, jeho ochranka včas zasáhla s deštníky.

Okamura řešil i léky

Šéf SPD se ostře vymezoval vůči vládě premiéra Petra Fialy (ODS) a její podpoře Ukrajiny, bránící se ruské agresi, a ukrajinských uprchlíků v Česku. Kabinet označil za nejhloupější v Evropě a jeho členy za „nejnenávistnější a nejzfanatizovanější“ štváče. Česko se podle něj potýká s nedostatkem léků, protože je prý posíláme na Ukrajinu vojákům do zákopů. Volal také po neutralitě Ukrajiny.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Policisté na dnešním volebním mítinku SPD na Václavském náměstí zajistili tři lidi kvůli přestupku. Snažili se Okamuru při jeho projevu zasáhnout vajíčky.

„Nevozte do ukrajinských zákopů léky, pošlete tam mír, pak nebudou mrtví ani zranění. Stačí když Západ a Ukrajina budou respektovat lidská práva. Stačí uznat právo milionů ukrajinských Rusů na autonomii na jejich historickém území,“ prohlašoval Okamura, přičemž dle něj na Ukrajině vládnou Banderovci. Chápe tak prý, že se Ukrajincům nechce zpátky bojovat.“ Čím dříve se (režim) zhroutí, tím lépe pro svět, nás i pro samotné Ukrajince,“ burcoval dav několika stovek lidí Okamura. Ti se mu odvděčili vždy nadšeným potleskem.

Zval šéfy stran

Na čtvrteční předvolební akci přijeli Okamurovo hnutí a jeho kandidáty do Evropského parlamentu podpořit stejně smýšlející zahraniční politici. Do Prahy tak zavítal například belgický europoslanec a předseda Evropské frakce Identita a demokracie (ID), kam spadá i SPD, Gerolf Annemans, francouzský poslanec za Národní sdružení Marine Le Penové Thibaut Francois, kandidát této francouzské strany do europarlamentu a někdejší šéf agentury Frontex Fabrice Leggeri, ale také například předseda vládní Slovenské národní strany a místopředseda slovenské Národní rady Andrej Danko.

Původně podle informací redakce chtěl Okamura pozvat přední evropské vlastenecké politiky, jako třeba Nizozemce Gerta Wilderse, Itala Mattea Salviniho či Marine Le Penovou, se kterými se v minulosti fotil na billboardy a označoval je za přátele. Ti však nemohli, Le Penová poslala alespoň videozdravici.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Okamura na pódiu ostře odsoudil atentát na Roberta Fica.

Mítinku na Václavském náměstí, který začal v 17 hodin, předcházel také koncert skupiny Ortel, která je často řazena ke krajní pravici a její texty bývají xenofobní či míří proti menšinám.

Lídrem kandidátky sněmovního opozičního SPD a mimoparlamentní Trikolóry je bývalý europoslanec Petr Mach. Následují ho současný europoslanec SPD Ivan David a šéfka Trikolóry Zuzana Majerová.

SPD v posledních evropských volbách získala přes devět procent hlasů a dva mandáty, kromě Davida se dostal i Hynek Blaško, později se ale s hnutím rozešel. Strany používající protiimigrační a nacionalistickou rétoriku mají podle průzkumů velkou šanci v Evropském parlamentu posílit svou pozici.

SPD chce v eurovolbách vysát voliče ODS

Eurovolby

Výběr článků

Načítám