Hlavní obsah

Kvůli volbám šly opravy v obcích poničených tornádem stranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé jihomoravských obcí, které v červnu poničilo tornádo, v pátek a sobotu přerušili opravy domků, aby se zúčastnili voleb. Přišlo jich více než v parlamentních volbách před čtyřmi lety, v porovnání s celostátním průměrem ale o několik procent méně.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Dvě volební komise v jedné místnosti. V Hruškách na Břeclavsku předcházelo volbám hledání, kam kdo vlastně patří.

Článek

V Mikulčicích volili v kulturním domě, ale v jiné, neponičené části. V Moravské Nové Vsi v mateřské, místo v základní škole. Vedle v Hruškách na obecním úřadě, protože obvyklé místo – živlem poškozená škola, je staveništěm.

„Obě volební komise se musely uskrovnit, volíme v zasedací místnosti obecního úřadu, protože jiné vhodné místo nemáme,“ uvedla starostka Jana Filipovičová (KDU-ČSL).

Volby v tornádem zasažených obcích živel změnil. A možná změnil i myšlení lidí. „Sledoval jsem, jak se kdo chová. Když jsem viděl, že lidovec Jurečka pomáhal lidem s traktorem, zatímco Babiš se přijel podívat, rozdal pár slibů a zmizel, začal jsem se i na koalici Spolu dívat trochu jinak,“ řekl jeden z místních obyvatel.

Kdy se vzpamatujeme z tornáda? Možná za rok, říká muž z Hrušek

Domácí

„Jurečka na to měl čas, ale snad nikdo nečeká, že premiér nechá všeho a bude tu jezdit traktorem? Za mě, vláda se snažila pomoci, výhrady k nim nemám,“ míní zase Marián Husovský z Hrušek. „Máme spoustu práce na domech. Chybí řemeslníci, materiál, ceny letí nahoru. Zimu máme na krku, není nám zrovna do zpěvu. Ale volby jsou jediná příležitost, kdy můžu něco ovlivnit. Proto volím, práce chvíli počká,“ řekl další z místních, když před volební místností sedal do otlučeného auta.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Volby v Hruškách

Před volební místností v Hruškách se odehrála nezvyklá debata dvou mladých žen. „Kde máš modrou obálku,“ zajímala se jedna z nich, když viděla, že maminka vytahuje z kočárku stožek kandidátních listin. Tázaná odvětila, že obálku nedostala, protože nemá schránku. Přišla druhá otázka, proč prý nemá schránku.

Starostka obce poničené tornádem rezignovala

Domácí

„No, víš, já přeci nemám ani barák,“ následovala odpověď, načež si tázající uvědomila, že její známá patří mezi postižené rodiny, které červnové řádění živlů připravilo o střechu nad hlavou. Debata dvou žen by za jiných okolností mohla být úsměvná jako zvlášť povedený vtip. Jenže se o vtip nejednalo. Ale ani zničený dům a absence schránky mladou ženu neskončila promarněním příležitosti změnit osud země.

Jak se volilo v tornádových obcích? Ve všech oproti posledním parlamentním volbám vzrostla účast, ale za celostátním průměrem zaostala o dvě až čtyři procenta.

V Lužicích zvítězilo SPOLU, v Mikulčicích, Hruškách a Moravské Nové Vsi zase ANO. V Moravské Nové Vsi a v Hruškách pětiprocentní hranici překročila Přísaha, v Hruškách i KSČM. V porovnání s rokem 2017 ve všech obcích ANO ztratilo, naopak podpora stran, tvořících koalici Spolu, vzrostla. Nejvíc v Hruškách, o více než sedm procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám