Hlavní obsah

Vítězství Korčoka by bylo pro Fica obrovským vzkazem a oslabením, vztahům s Českem by pomohlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na působení slovenského premiéra Roberta Fica (SMER) bude mít výsledek prezidentských voleb velký vliv, shodují se politologové. Pokud by vyhrál Ivan Korčok, který se proti Ficově vládě vymezuje, byl by to vzkaz, že společnost není s její politikou spokojená. Pokud by naopak vyhrál Peter Pellegrini, kterého Fico podporuje, vláda ještě víc posílí, myslí si politolog Pavel Šaradin.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Kandidát na prezidenta Slovenské republiky Ivan Korčok přichází na předvolební televizní debatu v TV Markíza, 18. března 2024

Článek

Sobotní první kolo vyhrál Korčok se ziskem 42,5 % hlasů před Pellegrinim, kterému dalo hlas 37 % voličů.

„Pokud by vyhrál Korčok, byl by to obrovský vzkaz voličů,“ hodnotí situaci politolog Pavel Šaradin z Masarykovy univerzity.

Prohra bývalého premiéra Pellegriniho (Hlas) by oslabila nejen jeho pozici na slovenské politické scéně, ale i Fica. „Je to referendum nejen o osobě Petera Pellegriniho, ale i o tom, jaká politika je na Slovensku vedena. Dotkne se to Roberta Fica a celé vlády. Tyto volby jsou pokládány za referendum o vládě,“ míní Šaradin.

O slovenském prezidentovi mohou rozhodnout voliči ze zahraničí. Bude záležet na jejich odhodlání cestovat

Volby

Vítězství Pellegriniho by naopak mohlo Ficovi ještě víc uvolnit ruce. „Určitě by to posílilo trend, který vidíme na Slovensku. Záměrné budování příkopů a odsuzování druhé strany nebo až proruskou rétoriku. Mohlo by to posílit i vztah k Maďarsku a větší závislost Slovenska na východní politice. Ficovi by to dodalo další energii,“ dodal Šaradin.

Vítěz slovenských voleb, který vzejde z druhého kola slovenských voleb, ovlivní také další vztah mezi Českem a Slovenskem.

Korčok by pomohl vztahům s Českem

„Pokud by zvítězil Pellegrini, tak lze očekávat, že vztahy mezi českými prezidenty budou standardní, nikoliv nadstandardní, jako byly mezi Petrem Pavlem a Zuzanou Čaputovou. Nadstandardnosti pomáhala určitá chemie a podobný pohled na svět. S Korčokem by nadstandardnost mohla pokračovat, protože soudím, že si rozumí v celé řadě oblastí,“ dodal Šaradin.

Podle bývalého novináře a současného pedagoga z Katedry žurnalistiky Karlovy univerzity Karola Lovaše by ani vítězství Pellegriniho nemuselo být pro Fica tou nejlepší zprávou. Připomněl vztah mezi někdejším premiérem Vladimírem Mečiarem a bývalým prezidentem Michalem Kováčem. Oba dřív bývali přátelé, ale v úřadech na sebe politicky naráželi.

„V zahraničněpolitických otázkách Slovenska si myslím, že k žádným výraznějším změnám nedojde. Peter Pellergrini i Ivan Korčok mají zahraničněpolitickou orientaci ukotvenou v Evropské unii a Severoatlantické alianci,“ dodal Lovaš v České televizi.

„Viditelné změny budou na domácí scéně. Pokud bude prezidentem Korčok, tak napětí mezi prezidentem a premiérem bude pokračovat,“ uzavřel.

Výsledky prvního kola voleb podle slovenského tisku daly najevo, že Slovensko není Fico.

„Ještě stále je mnoho lidí, kteří nechtějí, aby nás tahal k Rusku, aby ovládl média, zastrašil svobodné lidi, znásilnil spravedlnost a amnestoval své kamarády,“ napsal Denník N.

Fico: Pellegrini je lepším řešením než Korčok

Volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám