Hlavní obsah

Koalice: Jsme připraveni okamžitě převzít vládu. Zítra jdeme za Zemanem

– Praha • Aktualizováno

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN jsou podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) připraveny okamžitě převzít vládu v zemi. Prezidentovi Miloši Zemanovi ve středu představí kompletní seznam kandidátů na ministry. Řekl to v úterý po jednání lídrů obou koalic.

Brífink předsedů koalic SPOLU a PirSTAN 16.11.2021Video: psp.cz

 
Článek

„Jsme připraveni okamžitě převzít odpovědnost za vládu v této zemi. Jsme ve vážné situaci, musí tu být vláda, která se opírá o většinu v Poslanecké sněmovně,” řekl v úterý Fiala.

Ve středu má proto schůzku s prezidentem Zemanem. „Předložím mu návrh na členy nové vlády,” naznačil Fiala.

Koalice se shodly na kandidátech na ministry

Domácí

Po středeční schůzce s ním by tak měl být jasnější harmonogram, podle kterého převezmou koalice vládu po premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO).

V nové vládě se má objevit například Zbyněk Stanjura (ODS) jako ministr financí či Marian Jurečka (KDU-ČSL) jako šéf resortu práce a sociálních věcí.

Richterová vyvolala první koaliční bouři

Domácí

Vnitro má podle očekávání vést šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan, ministerstvo pro místní rozvoj předseda Pirátů Ivan Bartoš a Vlastimil Válek (TOP 09) se má ujmout funkce ministra zdravotnictví.

Před úterním jednáním vyvolal bouři výrok pirátky Olgy Richterové, která v rozhovoru pro Novinky uvedla, že pro Piráty jsou někteří kandidáti na ministry za koalici SPOLU nepřijatelní a chtějí se proti nim vymezit.

Konkrétní jména Richterová odmítla říct, spor se ale zřejmě povede o kandidáta na ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám