Hlavní obsah

Pražští radní žádají, aby stánkaři mohli prodávat alespoň vánoční předměty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci pražského magistrátu a společnosti Taiko, která organizuje trhy na Staroměstském náměstí, vyzvali vládu, aby přehodnotila rozhodnutí ohledně zákazu vánočních trhů. Žádají, aby prodejci mohli prodávat alespoň vánoční zboží, jakými jsou věnce nebo ozdoby. Doufají aspoň ve včasné kompenzace, neboť stánkaři jsou podle nich na hraně chudoby.

TK ke zrušení vánočních trhů a k reakci na vládní opatřeníVideo: Novinky

 
Článek

Pražský radní Jan Chabr na páteční tiskové konferenci kritizoval, že stánkaři nemohou prodávat své podomácku vyrobené vánoční věnce či ozdoby na veřejných prostranstvích.

„Nemohou je prodávat venku, kdežto v uzavřeném obchodním centru se tyto předměty prodávat mohou. Je to flusnutí do tváře všem drobným živnostníkům,“ řekl Chabr.

Chabr apeloval na ministerstvo zdravotnictví, aby své rozhodnutí ještě přehodnotilo.

„My pochopíme, že nemohou být vánoční trhy s programem a s přímou konzumací, ale stálo by za zvážení, aby se mohly konat alespoň trhy s prodejem přímého vánočního zboží,“ vyzval.

Vánoční trhy musí zavřít, farmářské ale mohou fungovat dál

Ekonomika

Podle radního se stánkaři připravovali na následujících pět týdnů a uzpůsobili tomu své fungování, protože očekávali, že budou mít tržby. Zrušení trhů ze dne na den tak vnímá jako nezodpovědný krok.

S tím souhlasil i předseda společnosti Taiko Libor Votruba, podle kterého vláda posílá stánkaře do chudoby.

„Cítíme se jako obětní beránek nějakého populistického rozhodnutí, které nic neřeší. Vánoční trhy jsou v některých městech otevřeny pár dní a ta čísla (nakažených), která jsou, s nimi nemají nic společného,“ řekl.

Chabr: Prodejci jsou na hranici chudoby

Chabr dále prohlásil, že jedním z kroků, jak může Praha prodejcům pomoci, je odpustit jim nájemné. Nejdůležitější ale podle něj je, aby obchodníci dostali od státu kompenzace, a to co nejrychleji.

„Většina trhovců je bez cash-flow. Nakoupila a vyrobila zboží, zainvestovala do těch stánků a většina z nich je bez finančních prostředků, protože teď přišlo období, kdy měli něco vydělat a mělo se jim to vrátit,“ podotkl.

Nehoráznost, zlobí se Hřib kvůli zákazu vánočních trhů ze dne na den

Domácí

„Není možné čekat tři čtyři měsíce, než se spustí nějaké programy, protože lidé budou bez peněz a většina z nich nejsou velké ekonomické subjekty. Jsou to drobní živnostníci a spousta z nich se může dostat na hranici životní chudoby,“ dodal Chabr.

Rozhodnutí vlády, která ze dne na den vánoční trhy zrušila, kritizoval už ve čtvrtek pražský primátor Zdeněk Hřib a také on vyzval kabinet, aby zajistil provozovatelům i prodejcům kompenzace, neboť pro mnohé to může znamenat krach.

Na Staroměstském náměstí se po roční přestávce měly za přísných hygienických opatření letos trhy konat. Aby se zamezilo zbytečnému shlukování osob, bylo zrušeno plánované slavnostní rozsvěcení vánočního stromu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám