Hlavní obsah

Okamura: Bez SPD to mnohde nepůjde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr SPD Tomio Okamura Právu řekl, že jeho hnutí jedná o účasti v koalicích v řadě měst včetně těch větších.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura

Článek

SPD získala posty zastupitelů v řadě obcí a měst včetně krajských. Referendum o vládě se z vašeho pohledu podařilo?

Co se týče růstu mandátů, jsme nejúspěšnější stranou. Měli jsme 155 zastupitelů a máme jich téměř 500. Obsadili jsme všechna krajská města včetně Prahy, zastupitele máme i v deseti pražských městských částech. I prezident včera v televizi Prima na rovinu řekl, že SPD je vítězem voleb.

Cíl vystrnadit Martina Baxu, ministra kultury škodlivé Fialovy vlády, se v Plzni podařil

Brousíte si zuby na účast v radničních koalicích? Ve městech to zatím vypadá, že vás ostatní strany chtějí spíš obejít. Například v Plzni se dva zastupitelé zvolení za SPD přidali k ANO, které složí vítěznou koalici s Piráty a STAN.

V Plzni nikdo nikam neodešel, stalo se to v rámci dohody s SPD a je to plně v naší koordinaci. Naším cílem bylo po třiceti letech odstranit z plzeňského magistrátu ODS, lidovce a TOP 09. Zachovali jsme se takticky. V plzeňském zastupitelstvu jsme měli čtyři mandáty, dva straníky a dva nestraníky za SPD. S Piráty ale nikdy nemůžeme být v otevřené koalici, považujeme je za anarchistickou, extremistickou stranu.

Koalice v Plzni už podporu SPD nepotřebuje. ANO, Piráty a STAN doplní nováček v zastupitelstvu

Domácí

Elegantně se to vyřešilo tak, že naši dva bezpartijní zastupitelé podepsali memorandum na podporu koalice ANO, STAN a Pirátů. Náš klub se čtyřmi členy zůstává a cíl vystrnadit konečně pana Martina Baxu, ministra kultury škodlivé Fialovy vlády, se podařil.

A co další města?

V řadě měst jednáme, i ve větších. Nemůžu říkat jména, ale někde koalice nelze bez účasti SPD sestavit. Nebudeme politikařit a v situaci, kdy vláda Petra Fialy uvrhla občany a řadu českých firem do neřešitelných finančních problémů, budeme rádi jednat s každým. Chceme táhnout za jeden provaz, nechceme rozdělovat lidi, jako to dělají strany vládní koalice.

V senátních volbách jste ovšem v naprosté většině obvodů propadli, do druhého kola se dostala jen Eva Chromcová v Karlových Varech. Jak si to vysvětlujete?

Jsme nejmladší parlamentní stranou. Nejsme zatím tak etablovaní, abychom měli starosty či náměstky primátorů, z nichž se většinou rekrutují úspěšní senátoři. Před volbami jsem říkal, že budu považovat za úspěch, když se aspoň jeden z našich kandidátů dostane do druhého kola. Tento cíl jsme splnili a rád bych dodal, že jsme měli i řadu kandidátů na třetím místě.

Jaké se pečou koalice v krajských městech

Komunální volby

Chtěl bych ale vyzvat voliče v celé republice, aby ke druhému kolu senátních voleb šli, a tam, kde není kandidát SPD, tedy všude kromě Karlových Varů, aby podpořili jakéhokoliv kandidáta, který není ze stran vládní koalice. Je třeba vystrčit koaliční politiky ze Senátu, aby se tam zformovala opoziční většina.

Nemrzí vás, že jste svým hlasem nechtěně dopomohl Jiřímu Růžičkovi (TOP 09/STAN) v Praze 6 zvítězit už v prvním kole do Senátu? Jeho volební lístek jste jen natrhl, mohl být platný.

Jsem přesvědčen, že ten hlas byl neplatný. Jeho jméno jsem i přeškrtl, to natržení bylo navíc. To, zda jméno bylo zaškrtnuto dostatečně, nebo nedostatečně, posoudila volební komise a už nikdy se nedozvíme, zda platil, nebo ne. To jsem ho měl ještě rozžvýkat a spolknout?

TOP 09 z toho udělala umělou a směšnou kauzu. A i kdyby takto zneplatněný volební lístek nakonec platil – a to říkám s nadsázkou –, tak vidíme, že můj hlas na to stejně neměl vliv.

Růžička z TOP 09, kterému hodil hlas Okamura, byl zvolen senátorem už v prvním kole

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám