Hlavní obsah

Černochová na radnici, Schillerovou nekřížkovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na radnice někde kandidovaly i politické špičky. Některé jen symbolicky na chvostu kandidátky, kterou chtěli podpořit, jiní se objevili na čelných místech. Jako například ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která byla před vládním angažmá dlouholetou starostkou Prahy 2.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Článek

Letos kandidovala na druhém místě, do zastupitelstva se snadno dostala. V Praze 2 obhájil jediný mandát za STAN i exministr vnitra a porevoluční politik za ODS a Unii svobody Jan Ruml.

Naopak neuspěla exministryně financí a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, která kandidovala do brněnského magistrátu i na radnici Brno-Komín.

Na obou kandidátkách šla ze zadních míst. Po vyhlášení výsledků Schillerová, která šéfuje jihomoravské organizaci ANO, uvedla, že neměla žádné osobní ambice a kandidátky chtěla jen podpořit.

Z posledního místa podpořil kandidátku v domovských Semilech také exposlanec za STAN a někdejší starosta Jan Farský. Členové STAN kandidovali spolu s nezávislými osobnostmi pod hlavičkou Volba pro Semily a zvítězili se 32 procenty hlasů.

Farský, který musel složit mandát kvůli Fulbrightově studijnímu stipendiu na americké univerzitě, se mezi zvolené nedostal.

V domovském Kolíně ministra vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana kandidovalo jeho hnutí pod jménem Změna pro Kolín, kde dostalo téměř padesát procent hlasů.

V Ostravě chtějí pokračovat ANO, SPOLU a Piráti, možná přiberou i Ostravaka

Komunální volby

Bývalý ministr školství a poslanec Petr Gazdík, jenž musel odejít kvůli kauze Dozimetr, je opět zastupitelem v Suché Lozi, tisícové obci ve Zlínském kraji. Gazdík kandidoval za hnutí STAN, které v obci, kde byl dříve starostou, zvítězilo.

Členové STAN kandidovali i v Praze v Lysolajích, kde dříve starostoval Petr Hlubuček, obviněný v korupční kauze Dozimetr, pod hlavičkou Nezávislí – Lysolaje. Navzdory Dozimetru zvítězili, mezi šest zastupitelů se však dostal jen jediný člen STAN Miloš Šimon.

V pražských Řeporyjích obhájil vítězství prostořeký starosta Pavel Novotný v dresu ODS, která získala 37 procent a pět mandátů.

Starosta Novotný v Řeporyjích jasně zvítězil

Komunální volby

„Je to mimořádně silný mandát,“ vyjádřil se Novotný, který potřebuje jen jeden hlas na to, aby měl v jedenáctičlenném zastupitelstvu většinu.

Šlachta starostou

V domovských Pohořelicích zvítězil se svým hnutím Přísaha bývalý detektiv Robert Šlachta, který loni těsně neuspěl v parlamentních volbách. Získal přes 41 procent hlasů a zřejmě se tak stane ve čtyřtisícovém městě na jižní Moravě starostou.

V Osvětimanech u Uherského Hradiště zvítězilo sdružení Osvětimany, kde mandát získal hradní kancléř Vratislav Mynář. Zastupitelem Osvětiman bude už třetí volební období.

Mynář opět usedne v zastupitelstvu Osvětiman

Komunální volby

V rodném Brně premiéra Petra Fialy (ODS) zvítězila koalice ODS a TOP 09 Společně pro Brno se šestnácti mandáty.

V obci Průhonice, kde žije předseda ANO Andrej Babiš, jeho hnutí vůbec nekandidovalo. Občané si mohli vybrat pouze ze dvou sdružení nezávislých kandidátů, obě se do zastupitelstva dostala.

Reklama

Výběr článků

Načítám