Hlavní obsah

Co jde v Praze, je v Jihlavě nepřekonatelné. ODS a lidovci nechtějí v koalici obžalovanou Nagyovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční spolupráci s ANO v Jihlavě podmiňuje ODS a KDU-ČSL tím, že součástí koalice nebude Jana Nagyová. Podmínka vzešla ze středečního jednání ODS s lidovci, kteří šli v Jihlavě do voleb na společné kandidátce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nagyová u soudu v kauze Čapí hnízdo

Článek

Mezi jihlavskými zastupiteli zvolenými za ANO figuruje i Jana Nagyová, která je spolu s celostátním předsedou a zakladatelem hnutí ANO Andrejem Babišem obžalovaná v kauze Čapí hnízdo.

„Pro členy ODS a KDU-ČSL je nepřekročitelnou překážkou pro tvorbu koalice spolupráce s trestně stíhanými osobami,“ uvedl lídr společné kandidátky Petr Ryška.

V Praze přitom lidovci do obsazení rady hlavního města prosazují dlouholetého zastupitele Jana Wolfa, který je obžalován ve starší kauze týkající se sportovních dotací na magistrátu. Požadavek Pirátů, aby v orgánu nezasedla trestně stíhaná osoba, označil kandidát na primátora za ODS Bohuslav Svoboda za vydírání.

Lidovec Wolf: O mé nominaci rozhodne klub Spolu

Komunální volby

Jak se k jihlavskému sporu postaví hnutí ANO, zatím není známo. Lídr kandidátky Radek Popelka Právu sdělil, že se čeká na přesnou formulaci požadavku, poté ho v plénu projednají. Odpověď by mohla být známa v pátek.

Vítězem voleb v Jihlavě se stalo hnutí ANO, v 37členném zastupitelstvu získalo 14 křesel. Druzí ODS + KDU-ČSL mají 11 mandátů. Další tři sdružení, SPD, STAN a PiFo (Piráti + Fórum), mají po čtyřech křeslech.

Jiné verze koalice než ANO s ODS s lidovci nejsou po dosavadních jednáních pravděpodobné.

Třetí kolo s Babišem, svědčit má finanční ředitelka Agrofertu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám