Hlavní obsah

Vládní strany ve volbách do Senátu pohořely

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Obě vládní strany v pátečních a sobotních volbách do Senátu pohořely. Sociální demokraté nezískali ani jedno křeslo. Hnutí ANO je na tom o něco lépe, do horní parlamentní komory postoupil v okrese Karviná Ondřej Feber. Poprvé po téměř 24 letech neobhájil post Milan Štěch (ČSSD).

Foto: ČTK

TK premiéra Andreje Babiše

Článek

ČSSD přitom obhajovala ze svých třinácti mandátů deset. Vzhledem k tomu, že se do horní parlamentní komory nedostal ani jeden jejich kandidát, nebude mít strana vlastní senátorský klub. K tomu by musela mít alespoň pět zástupců.

Svůj post neobájil například Štěch, který byl dokonce dvakrát v čele Senátu. Pohořel také loňský kandidát na ministra kultury Michal Šmarda (ČSSD) nebo lékař Radek Sušil.

Volby do Senátu vyhráli Starostové

Volby do Senátu

>> Volby 2020 | Rozdělení křesel v Senátu podle volebních výsledků

Z hnutí ANO premiéra Andreje Babiše byl úspěšný pouze kandidát Feber. Strana měla doposud v Senátu sedm zástupců, letos mandát obhajovali dva z nich.

Babiš: ANO se v Senátu neprosadí

„ANO se v Senátu nikdy neprosadí, takže to pro mě není překvapení. Pokud bude změna na postu šéfa Senátu, tak doufám, že to bude člověk, který bude spolupracovat s vládou a nebude dělat politiku,” komentoval volby premiér s tím, že prioritou je pro něj epidemie koronaviru.

Hlasy jsou sečteny. Vítězem senátních voleb je STAN

Volby do Senátu

Ze známých tvářích ve volbách neuspěla také ombudsmanka Anna Šabatová (Zelení+SEN 21+Idealisté), podnikatel Ivo Valenta (Soukromníci), současný senátor Miroslav Antl (Za občany), bývalý velvyslanec Michael Žantovský (ODS+TOP 09+STAN) či historik Eduard Stehlík (KDU-ČSL+ODS).

Jasnými vítězi se stali naopak Starostové a nezávislí, bodovali ale i občanští demokraté.

Reklama

Výběr článků

Načítám