Hlavní obsah

Volby do Senátu vyhráli Starostové

Novinky, Klára Beranová
Praha

Starostové a nezávislí budou mít po volbách nejsilnější klub v Senátu. Rozhodli o tom voliči v pátek a sobotu. Lze očekávat, že si budou nárokovat post předsedy horní komory, který dosud zastává Miloš Vystrčil z ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan

Článek

STAN i ODS měly doposud v Senátu shodně 19 zástupců, ve volbách obě obhajovaly tři křesla. Starostové jich získali 11, občanští demokraté pět. Někteří vítězové ale kandidovali za koalice. Bude tedy záležet ještě na tom, k jakému klubu se přidají.

„STAN se cítí jako vítěz senátních voleb,” sdělil v České televizi po sečtení téměř všech hlasů šéf STAN Vít Rakušan.

Začal druhý den finále senátních voleb

Volby do Senátu

Díky pátečním a sobotním volbám tak bude moci hnutí nominovat budoucího předsedu horní komory. Tím byl doposud Miloš Vystrčil (ODS). Šéf senátorského klubu STAN Petr Holeček nicméně dříve nevyloučil případný kompromis, kdy by strana nakonec podpořila opětovné zvolení Vystrčila do čela horní komory.

Případné požadavky chce ale podle informací Novinek sdělit nejdříve členům senátorského klubu ODS. Otázkou ale je, zdali k takovému kompromisu nyní dojde, když bude mít strana zřejmě o šest křesel více.

Hlasy jsou sečteny. Vítězem senátních voleb je STAN

Volby do Senátu

>> Volby 2020 | Rozdělení křesel v Senátu podle volebních výsledků

Do Senátu se za STAN dostal například David Smoljak, Marek Ošťádal nebo Ivo Třesl. Již minulý týden v prvním kole vyhrál Zbyněk Linhart. Za ODS zasedne v horní komoře Ondřej Šimetka nebo Tomáš Fiala. V Brně pak porazil bývalou ombudsmanku Annu Šabatovou Roman Kraus.

Malá účast 

Za koalici občanských demokratů, STAN i TOP 09 bodovala Miroslava Němcová nebo Tomáš Třetina. Neuspěl naopak Michael Žantovský.

Účast v letošním druhém voleb byla zároveň jedna z nejnižších od vzniku České republiky. Přišlo 16,7 procenta voličů, nejméně jich bylo v Karviné - tedy 7,7 procenta. Nejvíce lidí hodilo do volební urny lístek na Praze 5, kde byla účast 25,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám