Hlavní obsah

Spěchali jsme, proto jsem tam dal půjčku. A ministrem byl Kalousek. Babiš vysvětluje nákupy přes daňové ráje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve středeční předvolební debatě v České televizi znovu zkoušel vysvětlit nákup nemovitostí ve Francii přes offshorové firmy. Dělal prý jen to, co mu bylo doporučeno, nejednal protizákonně a nadto neopomněl zdůraznit, že v té době byl ministrem financí Miroslav Kalousek.

Andrej Babiš vysvětluje nákup nemovitostí ve FranciiVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Všechno bylo podle zákonů. Dělal jsem to podle toho, jak mi to doporučovala realitní kancelář. Projevili jsme zájem o nemovitost. Něco jsme si vybrali. Spěchali jsme, a proto jsme tam dali půjčku,” hájil nákup Babiš.

Peníze mu prý byly vráceny poté, co firma dostala úvěr.

Na dotaz, zda by byl rád, aby takto nakupovali všichni čeští občané, Babiš opáčil, že takto „nakupujou běžně”.

Nemám žádné offshory, tvrdil před lety Babiš poslancům

Domácí

„Tenhle systém není protizákonný,” hájil Babiš finanční operace za zhruba 380 milionů, které již začala prověřovat policie a on sám jej dlouhodobě a opakovaně kritizoval s tím, že on žádné offshory nemá.

Vedle toho, že v roce 2009 ještě nebyl v politice, se Babiš pokoušel argumentovat tím, že tehdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek.

„My tady máme Finančně analytický útvar. Proč to nezkontroluje ten útvar? Mimochodem v roce 2009 byl ministrem financí Kalousek,” dodal Babiš na adresu nyní již bývalého politika, který byl ve Sněmovně jeho tvrdým kritikem a pro Babiše je zosobněním zla.

V auditu nebyly uvedeny všechny moje příjmy, přiznal Babiš

Domácí

Babiš se dlouhodobě zaštiťuje auditem svých příjmů z roku 2017, byť tento týden zároveň přiznal, že auditorská zpráva neobsahovala všechny, a její vypovídací hodnota je tak pochybná.

Neobstojí ani argument, že jde o účelovou záležitost před volbami, neboť zveřejněné podezřelé transakce se týkají řady zemí a stovek osob.

O co v případu jde
Web Investigace.cz v neděli uvedl, že Babiš si v roce 2009 nechal pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli. Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). Poskytl tak sám sobě půjčku, kterou využil k nákupu 16 luxusních francouzských nemovitostí včetně zámečku Bigaud, uvádějí novináři.
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám