Hlavní obsah

Jaké má Babiš možnosti, když dostane pověření od Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoliv volby vyhrála koalice SPOLU, která s koalicí Pirátů a STAN uzavřela memorandum o vůli sestavit vládu, nebude žádným překvapením, pokud pověření k sestavení kabinetu dostane od prezidenta Miloše Zemana stávající premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Hlava státu už tento krok avizovala dopředu. Jaké reálné možnosti Babiš má?

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Zeman už dříve prohlásil, že sestavením vlády pověří šéfa nejsilnější strany, nikoliv koalice, čímž dal dopředu najevo, že počítá s Babišem.

Pokud by ale nešlo jen o zdržovací taktiku a Babiš by opravdu hledal potenciálního koaličního partnera, měl by to velmi obtížné.

Koalice se dohodly, chtějí pro Fialu pověření od prezidenta

Parlamentní volby

Koalice SPOLU a PirSTAN už avizovaly povolební spolupráci, ve Sněmovně disponují většinou 108 hlasů. Navíc daly najevo, že o vládě s nikým jiným vyjednávat nebudou.

S hnutím SPD, které se také do Sněmovny dostalo, dá ANO dohromady pouze 92 zákonodárců. Taková vládní koalice by nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Vládnout by nicméně mohla, dokud prezident nejmenuje jiného premiéra.

Babišova jediná šance? Rozlomit koalice 

Babiš by hypoteticky mohl jednat o vládě s jednotlivými zástupci koalic, pokud by se mu podařilo nějak narušit jejich deklarovanou povolební jednotu, případně pokud by se koaliční strany rozhádaly mezi sebou samy.

Babiš přišel o moc, přesto může být dál premiérem, všímá si zahraniční tisk

Volby

Se 72 poslanci ANO by Babiš získal většinu ve Sněmovně například s ODS, která má 34 mandátů, nebo s hnutím STAN, jež disponuje 33 křesly.

Obě uskupení už spolupráci s ANO odmítla, Babiš ale i přesto krátce po sečtení výsledků uvedl, že chce o spolupráci jednat právě s koalicí SPOLU.

Dosavadní vládu ANO tvořilo s ČSSD, která se tentokrát do Sněmovny nedostala.

Pokud se prezident Zeman rozhodne sestavováním nové vlády pověřit rovnou lídra vítězné koalice SPOLU Petra Fialu (ODS), mělo by podle prohlášení všech pěti stran sdružených do obou koalic jít vyjednávání hladce.

Na tahu je Zeman. Vláda může být až v půlce příštího roku, říkají odborníci

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám