Hlavní obsah

Do Sněmovny se dostaneme, máme potenciál 10 procent, ujišťoval prezidenta Hamáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček po středečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že strana má volební potenciál deset procent. Prezidenta podle svých slov ujistil, že se strana do dolní parlamentní komory po říjnových volbách dostane. „Prezidenta to potěšilo,” řekl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Prezidenta zajímala atmosféra v sociální demokracii před volbami. A ptal se, jak vidím průzkumy veřejného mínění,“ řekl Hamáček po jednání s hlavou státu.

„Informoval jsem ho, že pokud máme počítat průzkumy potenciálu sociální demokracie, tak se pohybujeme kolem 10 procent. Řekl jsme také, že jsem přesvědčen, že sociální demokracie zasedne v další Poslanecké sněmovně,“ dodal předseda ČSSD.

Další průzkum: ANO by opět vyhrálo, ne však tak drtivě

Domácí

A prezidenta to podle jeho slov potěšilo. „On je sociální demokrat,“ prohlásil ministr vnitra. ČSSD se přitom dlouho pohybuje na hraně pěti procent, která je nutná pro vstup do Sněmovny.

Zeman se cítí dobře

Tématem jejich schůzky byly i náležitosti státního rozpočtu, který sociální demokracie v pondělí nepodpořila. Hamáček zopakoval, že ministři za ČSSD pro něj nehlasovali, protože nesouhlasí s výší růstu mezd pro státní zaměstnance. Zatímco ČSSD navrhovala zvýšení jejich platů o 3000 korun, hnutí ANO prosadilo nárůst o 1400 korun.

Ministři za ČSSD nepodpořili návrh státního rozpočtu, ANO ho protlačilo se schodkem 377 miliard Kč

Domácí

Hamáčka mrzí, že ministři za ANO nebyli ochotni jednat o kompromisu. ČSSD podle něj byla připravena o částce jednat. Předseda sociální demokracie by uvítal, pokud by se otázka platů státních zaměstnanců znovu otevřela po volbách. Konkrétní stanovisko prezidenta ke státnímu rozpočtu Hamáček na středeční schůzce neslyšel.

„Neměl jsem ale pocit, že by ze strany prezidenta byly nějaké silné výhrady,“ poznamenal.

Koho volit do Sněmovny? Volební programy stran a hlavní témata politických debat

Volby

Hamáček také ve středu pogratuloval Zemanovi k úterním narozeninám a popřál mu hodně zdraví. „Prezident mě ujistil, že se po návratu z nemocnice cítí velmi dobře,” řekl.

„Je potřeba, aby na sebe dával pozor, protože každá taková hospitalizace s sebou nese nějakou zátěž, ale na mě působil tak, že je v dobré fyzické kondici,” dodal.

Prezidenta Zemana odvezli do vojenské nemocnice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám