Hlavní obsah

Co dělají lídři stran těsně před volbami? Čekají je hlavně debaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasování v letošních volbách do Sněmovny se uskuteční o víkendu 8. a 9. října. Až do otevření volebních místností se budou lídři setkávat s voliči, čekají je rovněž poslední střety v debatách. Jak tráví dny před volbami předsedové stran, jimž dávají průzkumy největší šance?

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala a premiér Andrej Babiš

Článek

Ačkoli chtěly špičky stran trávit poslední chvíle mezi voliči, zkraje pracovního týdne však musely ještě do Sněmovny, kde se konala poslední mimořádná schůze před volbami. Kromě toho je ve středu večer čeká velká televizní debata v České televizi a ve čtvrtek na Nově.

Sněmovna schválila zmrazení platů politiků

Domácí

„V plánu mám ještě několik výjezdů. Například do Ústeckého a Středočeského kraje,“ řekl v úterý lídr koalice Spolu Petr Fiala Novinkám.

Lídři Spolu vyrazili přesvědčovat své vlastní voliče

Parlamentní volby

V kontaktní kampani pokračuje i její pražská lídryně a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a také předseda lidovců Marian Jurečka, který usiluje o vítězství v Olomouckém kraji. „Spustili jsme kampaň 72 hodin pro změnu a já věřím, že k ní o víkendu dospějeme. Makáme do roztrhaní těla,“ parafrázoval Fiala předvolební heslo ANO.

A večery stráví Fiala podobně jako další kandidáti na premiéra v diskusích, a to ve čtvrtek na TV Nova a o den dříve v České televizi.

Podobný program má předseda SPD Tomio Okamura, kterého vedle setkávání s voliči čekají rovněž debaty.

Bartoš hlavní debatu vynechá

Výjimku představuje šéf Pirátů Ivan Bartoš, kterého ve finální diskuzi ve středu nahradí druhý z lídrů koalice PirSTAN Vít Rakušan.

Premiér to komentoval tím, že má podle něj Bartoš z jejich společného střetu v debatě strach. „Takže bojíte. Jo, to jsem si myslel,“ napsal na Twitter, kde reagoval na Bartošův vzkaz, aby si do debaty vzal složku na něj, i Rakušana.

Podle Bartoše jde však o logický krok, nerozumí prý naopak přístupu Babiše. „Proč do některých předvolebních klání posílá za sebe třeba advokáta lichvářů pana Vondráčka,“ napsal Novinkám v narážce na to, že je předseda Sněmovny a zlínský lídr ANO Radek Vondráček spojován s firmami, které lidem poskytují rychlé půjčky.

Nechceme zvyšovat daně ani brát bohatým, slibují Piráti a hnutí STAN

Parlamentní volby

Sám Bartoš má již finální fázi kampaně za sebou. V pondělí se zúčastnil větší akce v Liberci, kde znovu představil všechny kampaňové „artefakty“ včetně Švindlbusu, jak sdělila Novinkám mluvčí strany Karolína Sadílková.

Premiér dostane třetí dávku vakcíny

Pokud jde o Babiše, v úterý opustil premiér Sněmovnu a odletěl do Slovinska na neformální summit EU věnovaný zejména chystanému rozšíření o balkánské země.

Z něj se vrátí ve středu po obědě. Následně ho čeká vedle zmiňovaných debat také očkování třetí dávkou proti covidu-19, kterou obdrží ve čtvrtek. „Doufám, že i můj příklad přesvědčí seniory a další rizikové lidi,” napsal Novinkám.

Hamáček na ministerstvu, Šlachta v rodném kraji

Vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) zase čeká vedle setkání v ulicích ještě práce na ministerstvu. To povede stejně jako zbytek ministrů do doby, než bude jmenována nová vláda.

Skončil v ringu Hamáček, nebo Bartoš? aneb Úlety letošní kampaně

Parlamentní volby

A také aspirant na vstup do Sněmovny Robert Šlachta, který stojí v čele nově vzniklého hnutí Přísaha, zakončil kampaň také již v pondělí, a to velkou debatou v rodných Pohořelicích.

Oslovení zástupci STAN a KSČM se k programu předsedů nevyjádřili. I jich se ale týkají předvolební debaty v televizích.

Výběr článků

Načítám