Hlavní obsah

Volby bez vážných komplikací, 50 lidí odmítlo respirátory

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Víkendové volby v Česku proběhly bez větších komplikací. Výsledky by měly být vyhlášeny ve Sbírce zákonů během úterý, oznámil náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy Petr Vokáč. Od středy začne plynout desetidenní lhůta, kdy bude možné výsledky či hlasování napadnout.

Brífink po jednání Státní volební komiseVideo: Novinky

 
Článek

„Státní volební komise projednala výsledky voleb. Zápis a sdělení se připravuje pro zveřejnění ve Sbírce zákonů. Tam by měly být vyhlášeny během úterý,” uvedl Vokáč.

Od středy 13. října tak plyne desetidenní lhůta, v níž bude možné výsledky či hlasování napadnout u Nejvyššího správního soudu.

Policie prošetřuje možné kupčení ve Slaném, za hlas pro ANO tisícovka

Parlamentní volby

„Volby proběhly bez komplikací, řešili jsme jen dílčí problémy. Specialitou bylo používání ochranných prostředků, zaznamenali jsme 50 voličů, kteří nechtěli použít respirátory,” doplnil Vokáč.

Podle 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu Evy Krumpové proběhlo v pořádku i sčítání hlasů.

Volby do Poslanecké sněmovny se konaly 8. a 9. října. Zvítězila v nich koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Druhé bylo hnutí ANO, třetí koalice Pirátů a STAN a do dolní komory se dostala ještě SPD.

Volby vyhrálo SPOLU, ANO druhé. KSČM a ČSSD mimo Sněmovnu

Parlamentní volby

Pětiprocentní hranici pro vstup naopak nepřekonala těsně ČSSD a Přísaha. Mimo skončili i komunisté.

I když vyhrála koalice SPOLU, nejvíce poslanců má ANO, které bude mít i největší klub. Skládat vládu chtějí SPOLU a PirSTAN, kteří mají dohromady většinu.

Paradox voleb: Vítěz nemá nejvíc křesel

Parlamentní volby

Kdo bude novým premiérem, by měl rozhodnout prezident Miloš Zeman. Ten byl ale v neděli hospitalizován. Hrad ani lékař neposkytují bližší informace o jeho zdraví a o tom, zda je schopen jednání vést.

Mluvčí: Prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání

Domácí

Výběr článků

Načítám