Hlavní obsah

Atentát na Fica zamíchal na Slovensku preferencemi

Po atentátu na premiéra Roberta Fica (Směr) se na Slovensku utlumila kampaň před volbami do Evropského parlamentu (EP), ale ukazuje se, že událost zamíchala preferencemi politických stran. Slováci budou 8. června v eurovolbách vybírat patnáct zástupců své země.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Fico zdraví lidi v Handlové předtím, než byl postřelen, 15. května 2024

Článek

Těsně před atentátem, který se stal 15. května ve městě Handlová a při kterém byl premiér těžce zraněn, naznačovaly průzkumy poměrně jasné vítězství opozičního Progresivního Slovenska (PS) Michala Šimečky. Podle průzkumu, který provedla agentura AKO pro televizi Joj těsně před atentátem, by PS získalo 25,6 procenta hlasů.

Ficův Směr by skončil na druhém místě se ziskem 17,6 procenta hlasů, následován stranou Hlas zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho (14,4 %), mimoparlamentním hnutím Republika (8,5 %), Křesťanskodemokratickým hnutím KDH (7 %), stranou Svoboda a Solidarita SaS (6,7 %) a Slovenskou národní stranou SNS (5,2 %).

PS by tak v EP získalo čtyři mandáty, Směr a Hlas po třech, Republika dva, KDH, SaS a SNS po jednom mandátu.

Směr se vyšvihl na první místo

Agentura Ipsos pro Denník N zjišťovala preference částečně už po atentátu a do čela se dostal Ficův Směr (24,4 %) následován PS (23,5 %), Hlasem (10,3 %) Republikou (9 %), KDH (7,1 %), SaS (5,7 %) a hnutím Slovensko Igora Matoviče (5,3 %).

Směr a PS by podle novějšího průzkumu získaly čtyři křesla v EP, Hlas a Republika po dvou, KDH, SaS a Slovensko po jednom mandátu.

Agentura Ipsos prováděla průzkum od 14. do 21. května. Zhruba 30 procent dat získala před atentátem a 70 procent po útoku na předsedu vlády.

Stav slovenského premiéra je stabilizovaný

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám