Hlavní obsah

Stav slovenského premiéra je stabilizovaný

Přesně týden po atentátu je zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica vážný, ale prozatím stabilizovaný. Život předsedovi vlády zachránila pětihodinová operace v Banské Bystrici. Minulou středu střílel na Fica ve městě Handlová jednasedmdesátiletý Juraj Cintula.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Nemocnice v Banské Bystrici, kde leží premiér Robert Fico.

Článek

Informaci o aktuálním stavu premiéra Fica vydala ve středu 22. května na Facebooku Fakultní nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banské Bystrici, kam byl předseda vlády po atentátu přepraven letecky. „Dnešní lékařské konzilium potvrdilo dosud zvolený postup léčby pana premiéra, včetně všech lékařských intervencí. Pacientův stav je vážný, ale prozatím stabilizovaný,“ uvedla nemocnice.

Ke zdravotnímu stavu předsedy vlády se ve středu vyjádřil také vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák, který potvrdil, že zranění jsou velmi vážná a komplikovaná. „Stav není ve fázi, že bych mohl říct, že premiér rehabilituje,“ dodal Kaliňák, který opětovně vyloučil Ficův převoz do Bratislavy.

Útočník Cintula střílel na premiéra Fica z pistole 15. května 2024 na hlavním náměstí ve městě Handlová. Právě v tomto městě měla v ten den výjezdové zasedání slovenská vláda. Fico přistoupil ke skupině lidí, s několika si potřásl rukou, když se ozvalo pět výstřelů. Pachatel byl zadržen na místě a za pokus o obzvláště závažný čin úkladné vraždy mu hrozí 25 let vězení až doživotí.

Generální prokurátor Slovenské republiky Maroš Žilinka ve středu nevyloučil, že postřelení premiéra bude vyšetřováno jako teroristický útok. „Jsme v prvopočátku vyšetřování,“ připomněl Žilinka s tím, že budou pokračovat striktně na základě důkazů.

Nemocnice, kde leží Fico, je nejstřeženějším místem na Slovensku

Evropa

Výběr článků

Načítám