Hlavní obsah

Změna výuky moderních dějin? Ministerstvo školství o tom jednalo s BIS

Praha

Během plánované revize rámcových vzdělávacích programů (RVP) chce ministerstvo školství zajistit i prostor pro vyváženou výuku moderních dějin na školách. Uvedlo to po schůzce svých zástupců s ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou. Na potřebnost změny ve výuce moderních dějin totiž BIS upozornila ve výroční zprávě zmiňující možný ruský vliv.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr Školství Robert Plaga (ANO)

Článek

„Schůzka s ředitelem jenom potvrdila, že v této době hybridních hrozeb je víc než kdy jindy třeba věnovat pozornost vytvoření dostatečného prostoru pro vyváženou výuku moderních dějin. Měl by to být také jeden z cílů revize RVP,” oznámil tiskový odbor ministerstva.

Sovětská verze a proruské panslovanství?

BIS ve výroční zprávě za rok 2017 vydané loni uvedla, že moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je částečně zasažena i výuka českého jazyka a literatury. Prosovětskou interpretaci moderních dějin a pokračující vliv sovětské propagandy označila za součást ruské hybridní strategie.

Dále k této strategii dle BIS patří informační boj pomocí dezinformací a propagandy, infiltrace do politiky či do hospodářství, špionáž nebo i vojenské akce. Kontrarozvědka nicméně jednání s MŠMT, které se uskutečnilo minulý týden, nekomentovala.

RVP chce ministr redukovat a zpřesnit

Debatu o změně rámcových plánů, které vymezují obsah učiva, chce ministr školství Robert Plaga (ANO) otevřít během ledna a února. Podle Plagy by se měly zúžit a více upřesnit. Takzvané RVP nahradily ve školství v roce 2005 jednotné osnovy.

Dosud se programy pro různé typy škol doplňovaly o nová témata či se v nich upravoval počet hodin. Úpravy má na starosti Národní ústav pro vzdělávání (NÚV), který patří pod školský resort. Nové komise pro úpravy RVP odtajnilo ministerstvo v listopadu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám