Hlavní obsah

Jsme úspěšní, brání se BIS vyjádření prezidenta Zemana, že selhává

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Bezpečnostní informační služba (BIS) má za sebou úspěšné období. Vláda i kontrolní orgány Sněmovny jí poděkovaly za službu pro ČR. BIS to uvedla v reakci na vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že selhává. Prezident BIS nazval čučkaři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„O všech aktivitách informujeme naše adresáty. Řídí nás vláda a kontroluje sněmovní komise pro kontrolu BIS a výbor pro bezpečnost. Všechny tři orgány nám vyslovily v poslední době jednomyslně poděkování za službu pro ČR,” uvedla rozvědka na Twitteru.

Na přímý dotaz mluvčí služby Ladislav Šticha víc reakci na prezidentova slova rozvádět nechtěl. „Na sociálních sítích se už objevila spousta jednoznačných informací, už necítíme potřebu, proč bychom se k tomu měli vyjadřovat,” řekl Novinkám mluvčí BIS.

BIS ve veřejné části své výroční zprávy upozornila, že Rusko při své zpravodajské činnosti v Česku těží z velké diplomatické mise v Praze i lehkovážného přístupu politiků a státních zaměstnanců k interním informacím. Rusko se podle kontrarozvědky v ČR orientuje na vlivové operace a vědomé i nevědomé vytěžování českých zdrojů. [celá zpráva]

Podle Zemana ale ve výročních zprávách nejsou žádné důkazy o konkrétních ruských nebo čínských špionech v Česku. BIS podle něj na nebezpečí upozorňuje opakovaně, a zatím žádného takového špiona neodhalila.

BIS označil prezident v rozhovoru pro TV Barrandov za čučkaře a jejich zprávu za plácání. Uvedl, že když po BIS chtěl, aby monitorovala islámské teroristy, tvrdila mu, že muslimové v ČR jsou mírumilovní. Posléze byl pražský imám obviněn z podpory a financování terorismu.

„Ta informace není pravdivá, ale komentovat to nechceme. Řada novinářů dokázala v otevřených zdrojích takové informace, které vyvrátily 99 procent toho, co říká pan prezident,” doplnil Šticha.

Na stranu BIS se postavil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Uvedl, že BIS je podle izraelských tajných služeb třetí nejefektivnější služba v EU, podle USA pátá nejlepší v Evropě.

Zeman upozornil, že čte i neveřejnou část těchto zpráv, v níž by očekával konkrétní důkazy. „Doufám, že neprozrazuji žádné jiné státní tajemství, než je tajemství o neschopnosti BIS, když vám řeknu, že za těch šest let není žádný konkrétní údaj o tom, že by se podařilo odhalit byť jednoho jediného, ať už ruského, nebo čínského, špiona,” řekl prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám