Hlavní obsah

Zimní ledová pokrývka moře u Antarktidy byla nejmenší od začátku měření, potvrdili vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledová pokrývka oceánu u Antarktidy letos dosáhla v období tamní zimy nejnižší maximální rozlohy od začátku měření v roce 1979. Maximální rozloha této ledové pokrývky se poprvé zastavila pod 17 miliony km čtverečních, podle vědců to může souviset s vyššími teplotami vod oceánů. Podobné informace se objevily již dříve, americké Národní středisko pro údaje o sněhu a ledu (NSIDC) to potvrdilo v nové zprávě.

Led v Antarktidě se dostal na zimní rekordní minimum.Video: Reuters

 
Článek

Rozloha ledové pokrývky moře u Antarktidy se obecně velmi liší podle sezony. Největší bývá na konci zimy, která na jižní polokouli připadá na září až říjen. Největší rozlohu ledové pokrývky letos NSIDC zaznamenalo již 10. září - to je podle vědců velmi brzké datum.

Rozloha činila 16,96 milionu kilometrů čtverečních, což bylo o zhruba jeden milion kilometrů čtverečních méně než předchozí nejnižší údaj o maximální zimní ledové pokrývce z roku 1986. Tehdy se maximální rozloha těsně zastavila pod velikostí 18 milionů km čtverečních.

Tento týden vydalo NSIDC zprávu s přesnými údaji, které potvrzují, že v následujících zářijových týdnech už letošní zimní rozloha nenarostla. Agentura Reuters k tomu nyní zveřejnila video s nepříliš zaledněnou Antarktidou.

O zimě rozhodne El Niňo, propad polárního víru má přinést mráz

Zahraniční

„Od srpna 2016 rozloha ledové pokrývky moře u Antarktidy zaznamenala prudký pokles ve skoro všech měsících,“ konstatovalo NSIDC. To podle vědců může souviset s oteplováním vrchních vrstev vod oceánů.

Nepřímý vliv na stoupání hladiny moří

„Existují obavy, že by se mohlo jednat o začátek dlouhodobého trendu poklesu ledového moře u Antarktidy vzhledem k tomu, že se oceány globálně oteplují,“ uvedlo americké středisko.

Zmenšení ledové pokrývky nemá přímé dopady na růst hladiny oceánů, protože se jedná o mořskou vodu. Pro Antarktidu to však může mít některé další negativní důsledky. Její pobřeží může být vystaveno většímu vlnobití, což může urychlit erozi ledu na pobřeží, který tvoří sladká voda, a vést v konečném důsledku k růstu hladiny oceánu.

Už jsme také upozorňovali, že právě led na hladině moře chrání antarktické ledovce na pevnině, jeho letošní výrazný úbytek tak odborníky trápí.

Množství mořského ledu v Antarktidě je na historickém minimu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám