Hlavní obsah

Množství mořského ledu v Antarktidě je na historickém minimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle satelitních snímků je led v moři obklopujícím Antarktidu výrazně pod úrovní všech předchozích zimních období od doby, kdy se tato data měří. Právě led na hladině moře ale chrání antarktické ledovce na pevnině, jeho letošní výrazný úbytek tak vědce trápí.

Foto: Reuters

Antarktida (ilustrační foto)

Článek

„Je to daleko od všeho, co jsme dosud viděli. Je to ohromující,“ uvedl pro BBC Walter Meier, který sleduje úroveň ledu v mořích pro americké centrum National Snow and Ice Data Center (Národní centrum pro údaje o sněhu a ledu).

Podle serveru The Telegraph data ukazují, že led chybí v oblasti o rozloze pětkrát větší než Britské ostrovy. Bez ledu by naopak Antarktida mohla začít Zemi ohřívat - místo toho, aby ji ochlazovala jako doposud.

Obrovská antarktická ledová plocha totiž reguluje teplotu planety díky svému bílému povrchu, od kterého se odráží sluneční energie zpět do atmosféry. Led navíc také ochlazuje okolní vodu.

Země už není pro člověka bezpečná, příliš ji poškodil a znečistil

Věda a školy

Led plovoucí na povrchu Jižního oceánu na Antarktidě v současnosti měří méně než 17 milionů kilometrů čtverečních, což je o 1,5 milionu kilometrů čtverečních ledu méně, než jaký je zářijový průměr. Číslo je navíc také podstatně nižší oproti předchozím rekordním zimním minimům.

Foto: National Snow and Ice Data Center

V grafickém znázornění je patrné, že letošní množství ledu v moři na Antarktidě je rekordně nízko. Data pochází z 13. září 2023.

Výzkum ztěžují náročné podmínky na kontinentu

Ačkoli se odborníci snaží určit všechny faktory, které vedly k letošnímu nízkému množství ledu nacházejícímu se na hladině moře, vědecká práce na území Antarktidy je velmi složitá.

Polárníci se např. musí potýkat se sociální izolací, extrémními mrazy nebo silným větrem. Letošní tenký led navíc zvýšil riziko, že se ledová kra odlomí a odplaví výzkumníky do moře.

Podle Robbieho Malletta z kanadské Manitobské univerzity mohou mezi příčiny mizení antarktického mořského ledu patřit rekordně teplé oceány, změny v oceánských proudech nebo také meteorologický jev zvaný El Niño.

„Existuje také možnost, že se skutečně jedná o podivný projev přirozené proměnlivosti. Což znamená, že se mohlo nahromadit mnoho přírodních faktorů, které tuto oblast společně ovlivňují,“ dodal Mallett, který např. působí na britské výzkumné stanici Rothera nacházející se na Adelaidině ostrově při západní straně Antarktického poloostrova.

Mohutné ledovce, které Darwin obdivoval na své nejjižnější cestě, pomalu mizí

Věda a školy

Led na hladině moře chrání ledovce před táním

Led se na hladině moře tvoří v zimě, která v oblasti Antarktidy trvá od března do října, a v létě z velké části taje. Tento led je také zároveň součástí celého systému na kontinentu, který je dále tvořen ledovci, pevninským ledem a obrovskými ledovými šelfy.

Právě led na mořské hladině funguje jako ochrana pevninského ledu a zabraňuje tím ohřívání oceánů.

Rekordně horké léto. Skok nahoru je nevídaný

Svět

Vědci tak varují, že s příchodem léta může dojít k masivnímu tání zdejších ledovců. Od 90. let minulého století přispěl úbytek pevninského ledu z Antarktidy ke zvýšení hladiny moří o 7,2 milimetru.

Jakmile navíc zmizí větší množství ledu z moře, začne odkrytý antarktický oceán pohlcovat sluneční energii namísto již zmíněného odrážení zpět do atmosféry. Tím dojde k ohřátí vody a následnému dalšímu rozpouštění ledu. To by mohlo narušit důležitou roli Antarktidy v ochlazování celé Země.

„Existují náznaky, že to, co se již děje s antarktickým ledem, je nejhorším scénářem, který byl předpovězen,“ upozornila vědkyně Anna Hoggová z britské Leedské univerzity.

Oceánské vlny veder jsou v Antarktidě prakticky jisté, tvrdí vědci

Věda a školy

V Antarktidě uhynuly tisíce tučňáků, roztál pod nimi led

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám