Hlavní obsah

Žena z doby bronzové vládla s muži

– La Almoloya
Právo, mcm

Nález ostatků muže a ženy uložených ve velké keramické nádobě u jihošpanělské La Almoloye vyvolal spekulace o podílu žen na vládě v době považované spíše za éru polobožských hrdinů – bojovníků s vozy a bronzovými meči. Spolu s ostatky archeologové totiž nalezli 29 cenných předmětů. Téměř všechny zřejmě patřily pohřbené ženě.

Foto: J.A. Soldevilla, Arqueoecologia Social Mediterrània Research Group, Universitat Autònoma de Barcelona

Nálezy z hrobu v La Almoloyi

Článek

„Vypadá to, jako by vše, čeho se dotýkala, bylo ze stříbra,“ řekla podle listu The Guardian Cristina Rihueteová z Autonomní univerzity v Barceloně. Ona a její kolegové považují hrobový nález řazený ke kultuře El Argar za jeden z nejbohatších v Evropě doby bronzové.

Foto: Arqueoecologia Social Mediterrània Research Group, Universitat Autònoma de Barcelona

Nalezené ostatky muže a ženy ve velké keramické nádobě

Mezi skvěle vypracovanými šperky pohřbené ženy vynikají náramky, spirály, prsteny, ušní ucpávky a diadém. Celkem u ní nalezli podle studie v časopise Antiquity 230 gramů stříbra, což v té době údajně odpovídalo asi 938 denním platům. Muž měl u sebe jen měděný náramek a zlaté ušní ucpávky.

Pohřeb v paláci

Hrob v La Almoloyi je jedinečný i umístěním. Nacházel se ve stavbě, jež mohla být prvním palácem doby bronzové objeveným v této oblasti. Muž i žena tam spočívali pod podlahou velké místnosti, v níž chyběly nástroje, nádoby na pití i obřadní předměty.

Foto: J.A. Soldevilla, Arqueoecologia Social Mediterrània Research Group, Universitat Autònoma de Barcelona

Zlaté ušní ucpávky

Nebyla to tedy ani dílna, ani místo hostin či náboženských obřadů. Ve spartánsky vybavené prostoře stály jen kamenné lavičky podél zdí, což naznačuje, že mohla sloužit jako místo jednání a přijímání rozhodnutí. To by podle Rihueteové mohlo znamenat, že ženina moc vyrůstala z politiky.

Šest tisíc let staré ženy se zhmotnily v Brně

Věda a školy

„Máme dva způsoby, jak to interpretovat. Buď řekneme, to byla manželka krále, nebo že byla politickou osobností. Proč si nepředstavit, že ženy jako ona byly ekonomickými a politickými vůdci?“ ptal se podle webu časopisu National Geographic kolega Rihueteové Roberto Risch.

„Je nemožné vědět, jak pohř­bené jedince vnímala jejich komunita,“ varoval Mark Haugh­ton, archeolog z britské Cambridgeské univerzity. Ostatně ve zprávách o „paláci“ chybí zmínky o trůnu. Není tedy jisté, jestli existovala vládní struktura v čele s králem a královnou.

Foto: J.A. Soldevilla, Arqueoecologia Social Mediterrània Research Group, Universitat Autònoma de Barcelona

Stříbrný diadém z daného hrobu

Mocný El Argar

Nálezy mečů v mužských hrobech ukazují, že El Argar měl své bojovníky. „Je zřejmé, že ovládali prostředky násilí a pravděpodobně stáli za expanzí El Argaru,“ řekl Risch.

Lidé El Argaru využívali jako první ve Španělsku bronz. Vyráběli vynikající keramiku a textil. Stavěli i městská centra. Někteří vědci dokonce soudí, že vytvořili stát. Ve své vrcholné fázi se totiž kultura El Argaru rozšířila na území o rozloze až 35 tisíc čtverečních kilometrů.

Izraelští vědci ohlásili objev nového typu pračlověka

Věda a školy

„V západní Evropě té doby nic podobného nebylo,“ zdůraznil Risch a připomněl, že ve zbytku dnešního Španělska žili tehdejší lidé v soběstačných komunitách s 50 až 100 lidmi.

Foto: Arqueoecologia Social Mediterrània Research Group, Universitat Autònoma de Barcelona

Archeologické naleziště La Almoloya na snímku z roku 2015

V 16. století př. n. l. lidé všechna sídla El Argaru opustili. „Zanedlouho po smrti ženy bylo celé místo vypáleno. A dokud na Pyrenejský poloostrov nedorazili Řekové a Féničané, neviděli jsme už nic podobného (jako El Argar), ať už v architektuře nebo v politice,“ konstatoval Risch.

Uspořádaná a bohatá
Kultura El Argar rozkvétala v letech 2200 až 1550 př. n. l., tedy po více než půl tisíciletí.
Její společnost byla vysoce organizovaná.
Tamní elita oplývala bohatstvím a opírala se zřejmě o nějaký systém daní či dávek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám