Hlavní obsah

Izraelští vědci ohlásili objev nového typu pračlověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelští archeologové ve čtvrtek ohlásili objev dosud neznámého předka člověka. Dospěli k tomu zkoumáním kosterních pozůstatků starých kolem 130 tisíc let, které našli na pozemku cementárny ve středním Izraeli. Jde o části lebky a dolní čelisti se zuby. Lebka podle vědců mohla patřit předkovi člověka neandertálského, napsal izraelský deník Ha'arec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelští vědci našli části lebky a čelisti se zuby nového typu prehistorického člověkaVideo: Reuters

 
Článek

Odborníci z Izraele dali nalezenému druhu podle místa nálezu – cementárně Nešer u města Ramla jihovýchodně od Tel Avivu - jméno Homo Nešer Ramla.

„Objev nového typu člověka má velký vědecký význam. Dává nový smysl dříve nalezeným lidským fosiliím, umožňuje přidat další díl k poznání lidské evoluce a pochopit způsob migrace lidí pravěkým světem,“ vysvětlil Jisrael Herškovic z Telavivské univerzity.

Vědci zrekonstruovali nejstarší genom moderních lidí. Z lebky ženy z Koněpruských jeskyní

Věda a školy

Kosterní zlomky podle agentury Reuters našel Josi Zajdner z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, když prozkoumával těžební místo dané cementárny. Kosti byly v hloubce osmi metrů mezi zbytky kamenných nástrojů a kostí koní a vysoké zvěře.

Mohl žít zároveň s homo sapiens 100 tisíc let

Podle vědců mohl žít Homo Nešer Ramla více než 100 tisíc let souběžně s Homo sapiens, tedy člověkem moudrým, který je dnes jediným žijícím druhem rodu Homo. Mohli žít i společně.

Homo Nešer Ramla se podle izraelského výzkumu podobal skupinám předků neandertálců, které žily v Evropě, což by navíc mohlo ohrozit běžně uznávaný názor, že neandertálci jsou evropského původu.

Tento nově odhalený člen tribu Hominini tak může být posledním „výdechem“ starověké skupiny, která plodila neandertálce, a nikoli v Evropě, ale na Středním východě, zmiňuje Ha'arec předpoklad vědců.

Šest tisíc let staré ženy se zhmotnily v Brně

Věda a školy

„Nutí nás to uvažovat o tom, že Nešer Ramla byla velká skupina, která se vyvíjela velmi časně a byla zdrojem vzniku evropských neandertálců,“ soudí antropoložka Hila Majová.

Upozornila rovněž, že odborníci nebyli dosud schopni definitivně vysvětlit přítomnost genů Homo sapiens v populaci neandertálců v Evropě. Podle ní může tuto záhadu pomoci objasnit právě Homo Nešer Ramla.

Neandertálci mohli mluvit podobně jako dnešní lidé. Ukázala to analýza jejich uší

Věda a školy

Nalezená dolní čelist neměla bradu, lebka byla plochá. Následná 3D analýza vyloučila vztah nálezu k jakékoli jiné známé skupině. Kosti se ale podle Majové shodovaly s jinými fosilními nálezy z jiných míst v Izraeli, které dosud antropologové nedokázali nikam zařadit. Ty byly asi 400 tisíc let staré, připomíná list The Times of Israel.

O výsledcích nynějšího bádání izraelských expertů referoval mj. odborný časopis Science.

Reklama

Související články

O myších a lidech. Vědci prodlužují život

Izraelským vědcům se podařilo prodloužit život myší v průměru o čtvrtinu (o 23 procent) a doufají, že použitá metoda by mohla fungovat také u lidí. Myši...

Výběr článků

Načítám