Hlavní obsah

Bek na školství, ministrem pro Evropu Dvořák, schválilo vedení STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celostátní výbor vládního hnutí STAN v úterý potvrdil nominaci Mikuláše Beka na post ministra školství. Nyní Bek zastává funkci ministra pro evropské záležitosti. V té ho má nahradit současný náměstek ministra zahraničí a bývalý velvyslanec Martin Dvořák.

Foto: Novinky, ČTK

Mikuláš Bek (vlevo) a Martin Dvořák

Článek

Místo ministra školství se uvolnilo poté, co dosavadní šéf resortu Vladimír Balaš (STAN) ve čtvrtek oznámil, že na post rezignuje kvůli zdravotním problémům.

„Ty mi bohužel v posledních týdnech nedovolovaly se věnovat agendě ministra školství tak, jak bych sám chtěl,“ řekl tehdy Novinkám.

„Vzdělávání je pro Starosty a nezávislé dlouhodobě strategickou oblastí. Jsem připraven panu premiérovi i panu prezidentovi nastínit své priority, mezi které bude patřit například téma dostupnosti základních a středních škol,“ uvedl po jednání celostátního výboru Bek, který zároveň poděkoval Balašovi za práci.

Již třetí výměna

Celkově jde v tomto volebním období již o třetí výměnu v čele školského resortu, který má gesci druhý nejsilnější vládní subjekt, hnutí STAN.

Nejprve se do čela ministerstva postavil Petr Gazdík, který však musel po několika měsících z funkce vloni v létě odstoupit kvůli kontaktům se zlínským lobbistou Michalem Redlem, jenž je obviněn v pražské korupční kauze Dozimetr.

Balaš, který ho v červenci loňského roku nahradil, ve funkci vydržel zhruba tři čtvrtě roku.

Širší vedení STAN také v úterý schválilo, že Beka ve funkci ministra pro Evropu má nahradit náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák, který má bohaté diplomatické zkušenosti, byl například diplomatem v Kuvajtu.

V devadesátých letech byl také primátorem Hradce Králové. I Dvořák s nominací souhlasil.

„Vážím si důvěry od kolegů z hnutí STAN. Jsem připravený být součástí této vlády a reprezentovat v ní náš program a hodnoty. Evropská unie, to jsme my všichni, a já jsem rád, že si to tato vláda od začátku svého vzniku uvědomuje. Úspěch českého předsednictví je obrovskou zásluhou mimo jiné Mikuláše Beka, který se svým týmem dokázal, že Česko může být v Unii slyšet a že je to správné. Bude mi velkou ctí na jeho práci navázat, pokud budu skutečně jmenován,“ prohlásil v návaznosti na rozhodnutí výboru kandidát na ministra Dvořák.

Vít Rakušan, šéf STAN, vicepremiér a ministr vnitra, nyní návrhy projedná s premiérem Petrem Fialou (ODS), který by ministry navrhl ke jmenování prezidentu republiku Petru Pavlovi.

Mikuláš Bek rozhodne o miliardě pro VŠ

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám