Hlavní obsah

Za řádění větru může splašený polární vortex

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečná kombinace zimních bouří Ylenia (též Dudley) a Eunice udeřila na Evropu. Po Spojeném království, zemích Beneluxu a Německu způsobuje tento týden výpadky proudu a chaos v dopravě i v České republice. Proč tak mohutně fouká?

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře Eunice bičuje Velkou BritániiVideo: AP

 
Článek

Za současné intenzivní vichry může „divoká severoatlantická reakce na aktivní polární vír“, napsal web Severe Weather, který se věnuje analyzování počasí nad Evropou. Po relativně klidném období se tak počasí nad starým kontinentem doslova obrátilo.

Během středeční noci překročila Británii rozsáhlá větrná bouře Dudley a tlačila ničivé větry s potenciálem tornád směrem na severní Německo. V pátek se přes Spojené království žene prudká zimní bouře Eunice se sněhem a silnými vichřicemi. Nad britské ostrovy již dorazila.

Pás obou těchto bouří je široký a dlouhý, táhne se zhruba od atlantického pobřeží Irska a Skotska až po severní polovinu Německa, jih Polska a právě i Česko.

Před auta na dálnici D1 popadaly stromy, natočila to kamera

Krimi

Stromy spadly před rozjetá auta na D1.Video: mluvčí ŘSD Jan Rýdl, Twitter

Velké teplotní rozdíly ve vzduchu

Polární vír neboli polární vortex, který je letos nezvykle silný a rotuje značnou rychlostí, přinesl do Evropy relativně mírnou a teplou zimu, protože drží ledový vzduch v arktické oblasti. Jeho působení a zesílení ale může mít i destruktivní účinky. A to se děje právě teď. Meteorologové potvrzují, že „pachatelem“ současné větrné a bouřkové kalamity je právě vortex.

Proč zatím nebyla pořádná zima? Polární vortex se chová divně

Věda a školy

„Zimní vichřice a smrště přinášejí velký tlakový rozdíl nad Evropou, přičemž zesílení větru se snaží tento tlakový gradient setřít. Hluboké tlakové níže se nad Atlantikem vytvářejí kvůli velkému teplotnímu rozdílu mezi arktickou vzduchovou hmotou, kterou nad Arktidou ‚uzamkl‘ letos silný polární vortex, a vzduchovou hmotou mírných zeměpisných oblastí,“ objasnila pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová, proč je polární vír zodpovědný za větrné řádění.

„Pokud v zimě převládá zonální proudění, znamená to, že jsme ochráněni před vpády studeného vzduchu od severu. Jenže častěji jednotlivé tlakové níže přecházejí z Atlantiku přes jižní Skandinávii do Pobaltí,“ doplnila.

„Bodnutí žihadla“

Letos je polární vortex podle odborníků na klima vskutku neobvykle intenzivní a nevykazuje žádné známky oslabení, nebo dokonce kolapsu v dohledné době. Máme tu však i jiný vzácný úkaz, který odlišuje aktuální bouři Eunice od ostatních. „Jde o tzv. žihadlo (angl. sting jet), tedy extrémně silný vítr,“ řekla Novinkám Honsová.

Žihadlo je těžké předpovídat – jde o silné a prudké větry foukající z výšek k zemi. Jev se vyskytuje obvykle v úzkém pásu území do 50 kilometrů v průměru a trvá jen asi tři až čtyři hodiny. Avšak s poryvy větru často přesahujícími 160 km/h může způsobit značné škody. Meteorologové varovali, že bouře Eunice by se mohla zhoršit právě oním žihadlem, upozornil server listu The Daily Mail.

Británie se připravuje na bouři Eunice, lidé raději nemají vycházet

Zahraniční

„Za posledních 30 let jsme zažili několik bouří, které přinesly podobné nárazy větru. Podobné nárazy, jako očekáváme v pátek, přinesla bouře Burns Day v roce 1990,“ sdělila ve čtvrtek Becky Mitchellová z tamní meteorologické služby.

Foto: May James, Reuters

Žena prochází přes londýnský Westminster Bridge, zatímco se blíží bouře Eunice.

ČR: silný vítr, ale i vyšší teploty

Od pátku do sobotního podvečera bude i na většině území Česka opět hrozit silný vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti 80 až 90 kilometrů v hodině, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Rychlosti kolem 90 km/h může vítr dosahovat v částech Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje.

Teploty ovšem nadále zůstanou vysoké. Odpolední maxima se po zbytek týdne budou pohybovat kolem 10 °C. A to je rovněž práce polárního víru.

Meteorologové zpřísnili výstrahu před větrem

Počasí

Minulý týden jsme uvedli, že se polární vortex chová v kontextu období „pozdní zimy“ podivně, výrazně zesiluje, přechází do mimořádně rychlých otáček a přináší chlad do spodních úrovní stratosféry. Jeho působením zesílila polární cirkulace, což právě vytvořilo ono teplotně nadprůměrné počasí v Evropě a „zamklo“ mráz v polárních oblastech.

Polární vortex (neboli vír či cyklona) je cirkumpolární vír s poloměrem do 1000 kilometrů, který se vyskytuje nad oběma polárními oblastmi a vzniká během zimních měsíců. Jde o oblast nízkého tlaku v horních vrstvách atmosféry, zasahuje vyšší hladiny troposféry (nad 11 km) a spodní stratosféru (cca 30 km).
Intenzita arktického vortexu má dopad na proudění vzduchu a počasí u zemského povrchu. Je-li silný, zesiluje i převážně západní proudění u země, což pro střední Evropu znamená příliv oceánského, tj. v zimě relativně teplého vzduchu z Atlantiku. Silný vír znamená také nižší tlak nad pólem. Tento jev následně uzamyká studený vzduch do polárních oblastí a vytváří mírnější zimu pro většinu USA i Evropy.
Když je naopak vortex slabý, může přinést velmi dynamické počasí. Mnohem hůře zadržuje studený vzduch (tlak nad pólem je vyšší a chladný vzduch tam není uzavřen), který pak může „vpadat“ z polárních oblastí do Ameriky či Evropy.
Víry každoročně zesilují a zeslabují. Pokud je např. arktický vír silný, je jedním celkem a je jasně ohraničený polárním tryskovým prouděním (tzv. jet streamem), zatímco když je slabší, dochází k rozdělení na dva či více vírů.

Reklama

Související články

Foukat bude dál, teploty ale zůstanou vysoko

Větrné počasí s nadprůměrnými teplotami bude pokračovat i v dalších dnech. Přes naše území se budou přesouvat jednotlivé frontální systémy a převládat bude...

Výběr článků

Načítám