Hlavní obsah

Británie se připravuje na bouři Eunice, lidé raději nemají vycházet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Už druhé varování vyhlásil Britský meteorologický úřad (Met Office) v souvislosti s extrémně silným větrem, který způsobila bouře Eunice. Tentokrát se mají mít na pozoru především obyvatelé jihovýchodní Anglie. Nevycházejte ven, prosí Londýňany starosta Sadiq Khan.

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře Eunice bičuje Velkou BritániiVideo: AP

 
Článek

Na většině území Spojeného království platí meteorologická výstraha – včetně málokdy vyhlášeného červeného varování (red warning) před větrem – a Meteorologický úřad se obává, že „výrazné poryvy” by mohly vést k tomu, že spadne elektrické vedení a že poletující trosky ohrozí lidské životy.

První varování se týkalo jihozápadu Anglie a Walesu, kde také řada škol na pátek vyhlásila volno. Meteorologický úřad nyní červené varování vztáhl i na jihovýchod.

Neriskujte, varoval starosta

Meteoroložka Annie Shuttleworthová doporučila lidem, aby si připoutali zahradní nábytek, zabezpečili dveře a okna a přeparkovali auta dál od stromů.

Foto: Profimedia.cz

Cyklista v londýnském Putney

„V oblastech, na které se vztahuje červené varování, zejména u pobřeží, může dojít k přelévání vln, zaplavení silnic a domů, vyvrácení stromů, odlomení tašek z budov a vyvrácení elektrického vedení,” varovala Shuttleworthová.

Foto: Profimedia.cz

V londýnském okrese Putney komplikuje dopravu rozvodněná řeka Temže

Londýnský starosta Sadiq Khan na sociálních sítích lidi poprosil, aby neriskovali a nechodili zbytečně ven.

Ve čtvrtek rovněž zasedl krizový štáb Cobra. Premiér Boris Johnson poté řekl, že armáda bude v pohotovosti a bude připravená okamžitě pomoci v zasažených oblastech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám