Hlavní obsah

Bolsonaro čelí vyšetřování. Prohlásil, že vakcína proti covidu urychluje AIDS

Soudce brazilského nejvyššího soudu v pátek nařídil, aby bylo zahájeno vyšetřování prezidenta Jaira Bolsonara kvůli jeho výroku, že vakcíny proti covidu-19 mohou urychlit rozvoj onemocnění AIDS. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters.

Foto: Stefan Jeremiah, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro

Článek

Rozhodnutí soudce Alexandra de Moraese reaguje na požadavek vyšetřovací komise brazilského Senátu, která v říjnu doporučila obvinění prezidenta Bolsonara z devíti deliktů včetně zločinu proti lidskosti kvůli postupu vlády při řešení pandemie covidu-19.

Zpráva prezidenta viní z toho, že odmítal koronavirová opatření zaváděná brazilskými guvernéry, doporučoval proti nemoci covid-19 vědecky neověřené medikamenty a obstrukcemi zpozdil dodávky vakcín proti covidu. Bolsonaro obvinění odmítá.

Brazílie potvrdila dva případy varianty omikron, je to poprvé v Latinské Americe

Zahraniční

Brazilský prezident, který se odmítl nechat očkovat, v přímém přenosu 24. října prohlásil, že „podle oficiálních zpráv britská vláda naznačila, že u plně očkovaných lidí se nemoc AIDS rozvíjí mnohem rychleji, než se předpokládalo“. Firmy Facebook a Instagram video po několika dnech odstranily s tím, že porušuje jejich pravidla.

Podle Programu OSN pro boj proti AIDS (UNAIDS) jsou schválené vakcíny proti covidu bezpečné pro většinu lidí, včetně těch, kteří žijí s virem HIV vyvolávajícím syndrom získaného selhání imunity (AIDS).

Reklama

Výběr článků

Načítám