Hlavní obsah

Výstava na Moravském náměstí v Brně patří nejen úspěšným ženám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co by se stalo, kdyby se Einstein narodil jako žena? Nejspíš bychom jeho jméno neznali. Vždyť ženy podle stále ještě přežívajících názorů mají být především „ozdobou muže“, případně si mají vybrat jediné: kariéru, nebo dítě. Práce v IT se pro ně prý nehodí. Ukázky podobných „dobře míněných rad“ promlouvají z jedné strany panelů nové výstavy, kterou v úterý zahájila pod jezdeckou sochou markraběte Jošta na Moravském náměstí v Brně Mendelova univerzita.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Výstava na Moravském náměstí ukazuje na stále ještě existující přehlížení žen ve vědě.

Článek

Druhá strana panelů však na konkrétních případech ukazuje, jak úspěšné absolventky v různých oborech jsou.

„Výstava se tak nejen snaží o vyvrácení genderových stereotypů, ale současně pod širým nebem informuje o současné nabídce studijních programů od informatiky přes lesnictví až po dřevostavby. Uchazečky se mohou rozvíjet v účetnictví, floristice nebo jako pečovatelky o hospodářská zvířata. Absolventky mohou pokračovat v akademické kariéře, stejně jako jsou vítány coby administrativní posily,“ uvádí mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Na jedné straně panely připomínají stereotypy, druhá strana však uvádí konkrétní příklady úspěšných žen.

Změnit myšlení je těžké

Genderovými stereotypy se rozumí zjednodušující představy o vlastnostech, schopnostech či rolích žen a mužů, ty bývají častou příčinou diskriminace. Výstava ukazuje v kontrastu k zaběhlým stereotypům příklady kolegyň a kolegů z Mendelovy univerzity, které dokazují, že skutečnost je mnohem rozmanitější. Jejich příběhy inspirují k odvaze stereotypům čelit.

Gender není móda. Sloupek Táni Zabloudilové

SALON

„Cílem výstavy je upozornit na existenci a škodlivost vědomých i nevědomých genderových stereotypů a konfrontovat s nimi návštěvníky. Chceme ukázat pozitivní inspirativní příklady, které stereotypy vyvracejí či ilustrují, že je lze překonat. Změnit myšlení je těžké a chce to čas, ale není to nemožné. Začít můžeme u sebe,“ přiblížila hlavní myšlenku Lea Kubíčková, prorektorka pro personální rozvoj a vnitřní komunikaci.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Prostor pod jezdeckou sochou v Brně se stal rychle oblíbeným centrem setkávání. I proto tu byla výstava instalována.

Inspirující příběhy žen

Na jednotlivých panelech se návštěvníci a návštěvnice seznámí například s matematičkou, která řeší komplikované diferenciální rovnice, či floristou, který jezdí jako porotce na zahraniční floristické soutěže.

Oba jsou velmi úspěšní v profesi, která je obecně přisuzována opačnému pohlaví. Dále poznají otce, který byl s dcerou na rodičovské dovolené, i čtyřnásobnou matku, která se úspěšně věnuje rozvoji vědecké kariéry.

České vědkyně: Žen je u nás ve vědě stále málo, mužské prostředí je ale příznivé

Věda a školy

„Většinou genderové stereotypy dopadají na životy žen, existují však i stereotypy týkající se mužů. Obhájce stereotypů rovněž najdeme mezi oběma pohlavími. Univerzitní prostředí není výjimkou, setkáváme se zde se stereotypy obecnými i specifickými pro oblast vědy a výzkumu,“ shrnula Kubíčková.

Výstava vznikla ve spolupráci s Národním kontaktním centrem – gender a věda. Zájemci i zájemkyně na výstavě také naleznou odkaz na odbornou i populárně-naučnou literaturu, ze které autorky výstavy čerpaly.

Dendrolog z Brna studuje ikonické osikovce v USA. Klimatická změna jim překvapivě prospívá

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám