Hlavní obsah

Dendrolog z Brna studuje ikonické osikovce v USA. Klimatická změna jim překvapivě prospívá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Když podzim zbarví do zlata listy topolů v osikových hájích Severní Ameriky, jde prý o naprosto dechberoucí pohled. Fotografie těchto osikovců jsou doslova ikonické. Stromy mohou být kořeny navzájem propojeny tak, že každý háj vytváří jeden organismus. I osikovce čelí současné klimatické změně. Některým ale podle vědců překvapivě prospívá.

Foto: archiv Mendelovy univerzity Brno

Jeden z osikových hájů v Nevadě. Vědci zkoumají, jak jejich růst ovlivňuje klimatická změna

Článek

S kolegy z univerzity v Utahu to zjistil dendrolog Martin Šenfeldr z Lesnické a dřevařské fakulty brněnské Mendelovy univerzity.

Detailně studovali osikové háje v oblasti Velké pánve (Great Basin) v Nevadě a navrhli systém, jak chránit ten nejohroženější porost.

Bude nutný odstřel jelenů

Veřejnost zná osikovce nejen z líbivých fotek americké divočiny, ale také díky lesu Pando z Utahu. Jde o největší a nejtěžší živý organismus na světě. Váhu lesa Pando odhadují odborníci na 6000 tun. Takovou hmotnost by nepřevážilo ani tisíc slonů.

Vědci s lesáky zkoušejí, čím by se daly nahradit tuzemské dřeviny

Věda a školy

Jeho stromy rostou na 43 hektarech a zahrnují více než 47 tisíc vzájemně propojených kmenů. V Nevadě, která leží jižněji, tvoří osikovce zalesněné ostrůvky hor. Vědci zkoumali vývoj třech těchto lesů.

Osikovec je ikonickou dřevinou severoamerického kontinentu
Martin Šenfeldr, dendrolog, Mendelova univerzita Brno

Předpokládali, že lesy budou stejně jako Pando spíše chřadnout. Není tomu tak. Negativně, tedy zpomalením či pozastavením růstu, reagují na klimatickou změnu (tj. oteplení v kombinaci s větším suchem) osikovce z pohoří Ruby a Jarbidge.

Situace se naopak zlepšila ve vlhčí pahorkatině Santa Rosa. Od roku 1970 se tam urychlil růst stromů.

Foto: archiv Mendelovy univerzity

Osikový les Pando v Utahu je největším a nejtěžším živým organismem světa

Badatele tato různost překvapila. Zatímco Santa Rosa pomoc nepotřebuje, ve zbylých dvou lokalitách je nutná.

„Řešením, jak osikovce podpořit, je udržování komplexní věkové struktury jejich populací tak, aby tam byly stromy různého stáří: mladé, středně staré i staré. Pro zdravé odrůstání stromů je také potřeba regulovat početní stavy jelenů,“ řekl Novinkám a Právu Šenfeldr.

Ti totiž okusují semenáčky a výmladky, čímž zamezují přirozené obnově lesů.

Pase se jelen tam, kde loví vlk? Projekt zkoumá vliv predátorů na horský ekosystém Šumavy

Věda a školy

Gigantický les Pando

Šenfeldr vysvětlil, že osikové háje mají pro oblast Velké pánve, která je vyprahlá, mimořádný ekologický význam. Tvoří v nich zalesněné ostrůvky hor, takzvané Sky Islands.

„Osikovce plní celou škálu ekosystémových služeb, jako je zadržování vody v krajině, tvoří hotspots – tedy biotopy s mimořádnou biologickou rozmanitostí – a vynikají estetickou funkcí. Osikovec je ikonickou dřevinou severoamerického kontinentu,“ zdůraznil brněnský dendrolog.

Největší organismus na světě, který pomalu odumírá, zkoumají i vědci z Brna

Věda a školy

S americkými kolegy studoval vývoj populace stromů za posledních sto let. Výsledky svého bádání, včetně doporučení, jak v těchto cenných osikových hájích hospodařit, zveřejnili v prestižním mezinárodním vědeckém časopise Forest Ecology and Management.

Foto: archiv Mendelovy univerzity

Osikový les Pando v Utahu zkoumají tamní vědci ve spolupráci s kolegy z brněnské Mendelovy univerzity. Les Pando se rozkládá na 43 hektarech a zahrnuje více než 47 000 kořeny vzájemně propojených kmenů

Odborníci z Mendelovy univerzity se již v minulosti podíleli za výzkumu lesu Pando.

„Jeho rozloha a počty kmenů se stále zmenšují, v poslední době ovšem zvýšenou rychlostí. Příčinou chřadnutí je především pastva dobytka, nedostatečná regulace jelenů a nevhodné zásahy ze strany člověka,“ uvedl výzkumník Jan Šebesta, který také působil na univerzitě v Utahu.

„Toto je změna klimatu.“ Ze zemědělské půdy se v Brazílii stává poušť

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám