Hlavní obsah

Bezosova Blue Origin žaluje NASA kvůli vyřazení z tendru na stavbu lunárního modulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Firma Blue Origin Jeffa Bezose žaluje americkou vesmírnou agenturu NASA kvůli svému vyřazení z tendru na stavbu lunárního modulu a rozhodnutí agentury uzavřít smlouvu v hodnotě 2,9 miliard dolarů (62,6 miliard korun) výhradně s firmou Elona Muska SpaceX. Bezos, bývalý šéf společnosti Amazon, považuje smlouvu za nespravedlivou, informovala stanice BBC.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Jeff Bezos

Článek

Úřad NASA potvrdil, že byl na žalobu upozorněn, a v tuto chvíli zkoumá její detaily, píše list Le Monde.

Firma Blue Origin v žalobě, kterou u federálního soudu podala v pátek, napadá nestrannost NASA.

V USA zpřísnili udělování titulu astronaut, Bezos a Branson jej zatím nemají

Amerika

V rámci programu Artemis by měli astronauti letět v roce 2024 na Měsíc. NASA si v dubnu pro konstrukci obytného lunárního modulu vybrala SpaceX, ale podle Blue Origin byly nabídky natolik srovnatelné, že měla agentura zadat zakázku více firmám.

Právo vybrat „více vítězů, jednoho, nebo žádného“

Několik neúspěšných účastníků tendru se již v dubnu obrátilo na Vládní kontrolní úřad (GAO), ten ale stížnost na konci července zamítl. NASA měla podle GAO naprosté právo vybrat „více vítězů tendru, jednoho vítěze, nebo žádného“.

Blue Origin se však rozhodla v boji proti svému vyřazení z miliardové zakázky pokračovat.

Brána na Měsíc. NASA ukázala, jak bude vypadat její lunární stanice

Věda a školy

V době vyhlášení výsledků tendru šéfka programu Kathy Luedersová připustila, že současný rozpočet vesmírné agentury jí brání ve výběru dvou společností. Stalo se tak poté, co americký Kongres agentuře poskytl pouze 850 milionů dolarů (18,4 miliardy korun) místo požadovaných 3,3 miliardy dolarů (71,2 miliardy korun), připomíná BBC.

NASA dokončuje sestavování rakety, která poletí na Měsíc

Věda a školy

Program Artemis je zaměřený na průzkum a využití zdrojů ve vesmíru včetně Měsíce a v budoucnu i Marsu. Má ambici dostat Američany opět na povrch Měsíce, kde byli naposledy v roce 1972. Poprvé by na něm měla stanout také žena. Harmonogram projektu je podle Le Monde vnímán jako velmi ambiciózní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám