Hlavní obsah

Virgin Orbit propustí 85 procent zaměstnanců a zřejmě brzy ukončí činnost

Los Angeles (USA)

Vesmírná společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona propustí 85 procent zaměstnanců. Firma se sídlem v americké Kalifornii o tom informovala v oznámení americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Společnost, které se nepodařilo získat finance, podle médií v brzké době zastaví činnost.

Foto: Joe Skipper, Reuters

Miliardář Richard Branson

Článek

Virgin Orbit se zabývá vypouštěním komerčních satelitů a je sesterskou společností firmy Virgin Galactic, která působí v sektoru vesmírné turistiky.

V lednu se společnosti nevydařila mise, jejímž cílem bylo vynést z Británie devět malých satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země.

Neúspěch byl pro firmu velkou ranou a prohloubil její finanční potíže.

První družice vypuštěné ze západní Evropy nedosáhly oběžné dráhy

Věda a školy

Před dvěma týdny firma dala většině zaměstnanců neplacené volno a dočasně zastavila činnost.

Firma miliardáře Bransona pozastavuje činnost a posílá zaměstnance na neplacené volno

Věda a školy

Společnost ve sdělení pro americkou burzovní komisi uvedla, že se rozhodla snížit výdaje vzhledem k neschopnosti zajistit si smysluplné financování.

„Okamžité, dramatické a nesmírně bolestivé změny“

„Nemáme jinou možnost než provést okamžité, dramatické a nesmírně bolestivé změny,“ řekl podle serveru CNBC ve čtvrtek na setkání se zaměstnanci generální ředitel Virgin Orbit Dan Hart.

Firma podle něj zastaví provoz „v dohledné budoucnosti“, jelikož se jí nepodařilo zajistit „finanční záchranné lano“, píše CNBC.

Propouštění se dotkne přibližně 675 zaměstnanců, kteří „působí ve všech oblastech společnosti“. Zaměstnanců zatím zůstane asi stovka.

Bransonova investiční společnost Virgin Investments vložila do Virgin Orbit zhruba 10,9 milionu dolarů (více než 235 milionů korun) na financování odstupného a dalších nákladů souvisejících se snížením počtu pracovníků. Virgin Orbit očekává, že platby propuštěným zaměstnancům a další náklady budou činit přibližně 15 milionů dolarů (324 milionů Kč).

Akcie firmy na oznámení zareagovaly poklesem zhruba o 45 procent. Stanici BBC společnost na žádost o komentář neodpověděla.

Ještě začátkem minulého týdne jsme informovali, že Virgin Orbit pokračuje v jednáních s „malým počtem“ potenciálních investorů, ovšem zároveň se chystá na hrozící platební neschopnost.

Příprava na bankrot? Virgin Orbit ještě jedná s investory

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám