Hlavní obsah

Ruská raketa vynesla do vesmíru vojenský aparát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo ve čtvrtek záběry, které ukazují středeční start rakety Sojuz-2.1v z kosmodromu Pleseck na severozápadě země. Video zprostředkovala agentura AP. Není jasné, přesně jaké zařízení bylo na oběžnou dráhu dopraveno.

Ruská raketa vynesla do kosmu nespecifikovaný vojenský přístrojVideo: AP

 
Článek

Rusové oznámili, že jejich letecké síly vypustily – ve středu ve 21:57 SELČ – raketu s vojenským kosmickým zařízením „v zájmu ruského ministerstva obrany“, aniž by bylo upřesněno, o jaké zařízení se jedná. Víme jen, že neznámý náklad dostal označení Kosmos-2568.

I podle zprávy na webu NASASpaceFlight není identita nákladu známa, avšak může se jednat o inspekční satelit.

„S jistou mírou pravděpodobnosti by mohlo jít o další družici z řady malých družic EMKA/Razbeg. Jejím úkolem by pak bylo pozorování Země pro vojenské účely,“ poznamenal na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Podle agentury TASS navíc šlo o první letošní start nosné rakety Sojuz-2.1v, která patří do rodiny strojů Sojuz 2, avšak jde o tzv. lehkou variantu, bez postranních „boosterů“ (posilovacích stupňů).

Z kosmodromu Pleseck odstartovala raketa – tehdy Sojuz-2.1a – s ruským vojenským nákladem i před týdnem.

Rusko vyslalo do kosmu raketu s vojenským satelitem

Věda a školy

Poškozený sojuz se bez posádky vrátil z oběžné dráhy

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám